Europska komisija službeno je potvrdila da žene voze bolje od muškaraca. "Žene su sa stanovišta sigurnosti bolji vozači od muškaraca i mogu doprinijeti da se smanji broj poginulih na cestama", istaknula je europski komesar za transport, Violeta Bulc, predstavljajući podatke o sektoru transporta u EU.

"Žene vozači se bolje staraju o vozilima i imaju bolje rezultate po sigurnosti vožnje", kazala je Bulc, a prenosi EurActiv.com. Ipak, žene su mnogo manje zastupljene u europskoj industriji transporta, pokazuje izvještaj o transportu u EU za 2016. u kojem su ocijenjene performanse zemalja članica u 30 kategorija.

Ranije ove godine Komisija je kritizirala članice EU zbog porasta broja poginulih na cestama u 2015. godini, u odnosu na 2014., a Bulc je za taj trend rekla da je 'zabrinjavajući'. Komisija je obećala da će do 2020. smanjiti broj poginulih na cestma za polovinu u odnosu na 2010., kada je u prometnim nesrećama smrtno stradalo 31.400 ljudi.

EU mora pojačati napore da bi taj cilj i ostvarila, iako se europske ceste smatraju najsigurnijima u svijetu. U 2015. je na cestama u EU poginulo 26.000 ljudi, pokazalo je istraživanje Europskog vijeća za sigurnost prometa, prenosi B92.

"Mladi vozači, posebno muškarci, nisu opasnost samo za sebe, oni više nego vozači iz ostalih starosnih grupa predstavljaju opasnost i za one koji s njima putuju, ali i za druge sudionike u prometu", navodi se u istraživanju. Europski komesar Bulc je ranije ukazala da bi korištenje 'automobila bez vozača' moglo biti rješenje za smanjenje broja poginulih na cestama u EU. Međutim, takvi automobili još godinama se neće moći kupiti u EU.

Nizozemska je treću godinu uzastopno nabolje plasirana u izvještaju Europske komisije o transportu u EU jer je zabilježila najbolje rezultate u 15 od 30 kategorija. Slijede Švedska, Njemačka i Austrija. Rumunjska je drugu godinu uzstopno posljednja na listi jer je za 2015. dobila niže ocjene nego 2014. godine za udio alternativnog goriva i obnovljive energije u sektoru transporta.

U Rumunjskoj je broj poginulih na cestama i željeznici veći od europskog prosjeka, a u 2015. je u automobilskim nesrećama poginulo 95 ljudi na milijun stanovnika, dok je prosjek EU 52 na milijun. Ipak, najviše poginulih na cestama u EU u 2015. je u Bugarskoj - 98 na milijun stanovnika, a najmanje na Malti - 26 na milijun.

Ni Slovenija, domovina komesara Violete Bulc, nije se dobro plasirala na listi, i u odnosu na 2014. je pala za čak deset mjesta. U toj zemlji stopa poginulih na cestama porasla je sa 52 u 2014., na 58 poginulih na milijun stanovnika u 2015. godini.