Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv trinaest bivših pripadnika ratnih bošnjačkih vlasti na sjeveru Hercegovine zbog zločina protiv čovječnosti nad žrtvama srpske nacionalnosti počinjenih za vrijeme rata u toj zemlji, izvijestila je u subotu Balkanska informativna mreža (BIRN) koja prati procesuiranje ratnih zločina.

Za zločine na području Konjica optuženi su nekadašnji zapovjednik posebne postrojbe Akrepi Midhat Pirkić te ratni zamjenik zapovjednika policije u Konjicu Šefko Nikšić, koji je inače stric Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a BiH.

Proganjali i ubijali Srbe

Među optuženima su još Esad i Agan Ramić, Adnan Alikadić, Redžo Balić, Hamed Lukomirak, Safaudin Ćosić, Muhamed Cakić, Ismet Hebibović, Almir Padalović, Enes Jahić i Senadin Ćibo.

Njih se tereti da su tijekom 1992. i 1993. godine u kampanji čišćenja prognali srpsko stanovništvo s područja Konjica i pri tome ubili više desetaka srpskih civila, te silovali, mučili i zlostavljali više zarobljenika srpske nacionalnosti.

"Mnogi civili su nezakonito zatočeni i odvedeni u logore i objekte za zatočenje na području Konjica, gdje se mučenje i zlostavljanje žrtava nastavilo, a zločini počinjeni tijekom 1992. i 1993. godine prouzročili progon gotovo cjelokupne populacije srpske nacionalnosti s navedenog područja, od čega se tek mali broj vratio u mjesta prijeratnog boravišta", naveli su ranije iz Tužiteljstva BiH.