''Od 36 testiranih uzoraka u HNŽ, koji su tijekom jučerašnjeg dana uzeti s područja općine Konjic, a koji su testirani na prisustvo koronavirusa COVID-19, dva uzorka su pozitivna. U drugom dijelu današnjeg dana očekujemo još uzoraka za testiranje'', rečeno je to na konferenciji za medije Kriznog stožera HNŽ koja je danas održana u Mostaru, piše Bljesak.info

Trenutno su u HNŽ-u 24 pozitivna pacijenta od toga 17 u Konjicu i sedam u Mostaru.

Dr. Jurica Arapović rekao je kako su sve osobe pozitivne na korona virus u kućnoj izolaciji, a trenutno je u izolacijskom bloku šest bolesnika, od toga pet njih iz HNŽ-a.

''Zdravstveno stanje bolesnika je stabilno, s tim da su dva na respiratoru, prvooboljeli i gospođa iz Širokog Brijega. Ostali su u srednje-teškom stanju s tim da se neki od njih već i oporavljaju'', rekao je dr. Arapović.

Epidemiološkim izvidom novozaraženi u Mostaru je imao kontakt prethodnih pet dana s osobom iz Republike Srpske, kojoj je potvrđen infekcija korona virusom i najvjerojatnije se radi o tom kontaktu.

Granice su najveći problem

''Granice su najveći problem i postoji vjerojatnost da je dosta ljudi prošlo bez nadzora, odnosno da im je izdano rješenja. To je nateže policiji i sanitarnim inspektorima kontrolirati. Zato apeliram na takve građane da se samoizoliraju i prijave sanitarnom inspektoru i liječniku'', rekao je mostarski liječnik.

Kaže kako se ne treba vezati za tih 14 dana samoizolacije u Konjicu

''Taj lokalitet kao i onaj u Mostaru je s tendencijom širenja. U inkubacijskom periodu je također moguće širiti bolest. Pitanje je koliko još ima oboljelih koji nisu testirani, unutar neke obitelji, koje nismo mogli testirati. Mi ćemo se potruditi sve obuhvatiti kako bi sve stavili pod kontrolu. Ako se bude širilo nije isključeno da pojedine općine, ili cijele županije stavimo pod kontrolu'', rekao je dr. Arapović.

Liječenje za sve

Na području HNŽ-a izdano je 1184 rješenja o samoizolaciji, u protekla 24 sata izdano je 195. Policija uvodi rigoroznije mjere a civilne zaštite će angažirati povjerenike...

Rade Bošnjak, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ-a rekao je kako svi stanovnici imaju pravo na zdravstvenu zaštitu u prvoj ili drugoj zdravstvenoj ustanovi ukoliko se radi o hitnom slučaju, odnosno slučaju u kojem im je ugrožen život.

''To pravilo je inače na snazi, a sada naročito vrijedi'', rekao je Bošnjak na upit što s onim pacijentima koji nemaju zdravstveno osiguranje i imaju li oni pravo na liječenje.
Izolacija za Čovića i Dodika?

Na pitanje o tome kakvu sliku javnosti šalju političari koji izlaze izvan BiH, a pri tome se misli na Dragana Čovića i Milorada Dodika, a koji bi zbog prelaska granice trebali biti u samoizolaciji, dr. Arapović je rekao kako bi pravila trebala biti jednaka za sve.

Novac zavoda

Na upit o skoro 13 milijuna KM ostvarenog suficita u ZZO HNŽ u 2019. godine, odnosno gdje je taj novac završio govorio je Rade Bošnjak, direktor Zavoda za zdravstveno osiguranje HNŽ.

''Ostvarili smo 12 milijuna i 800 tisuća pozitivnog rebalansa. Sukladno tome 30. prosinca 2019. godine po tom rebalansu transferirano je zdravstvenim ustanova u HNŽ 9 milijuna i 200 tisuća KM, ostatak novca je išao u financijski plan za 2020. godinu. Od tih 3 milijuna i 600 tisuća transferirano je zdravstvenim ustanovama još tri milijuna, preostalih 600 tisuća iskorišteno je u ovoj godini za prava pacijenata'', rekao je Bošnjak i istaknuo kako je 2020. godini povećano i financiranje zdravstvenih ustanovama.

Istaknuto je kako ZZO HNŽ ne financira opremu i prostor, nego isključivo usluge zdravstvene zaštite, a novac koji se daje zdravstvenim ustanovama može se koristiti za zdravstvene usluge i zdravstvene plaće.

Bljesak.info