Saudijski novinar je ugušen plastičnom vrećicom koja je stavljena preko njegove glave, rekao je za Al Jazeeru novinar turskog dnevnog lista Daily Sabah Nazif Kerman.

Šef istraživačkog tima u Daily Sabahu rekao je za Al Jazeeru da su, prema audiosnimci iz saudijskog konzulata u Istanbulu, posljednje riječi ubijenog novinara Jamala Khashoggija bile: "Gušim se... Skinite vrećicu sa moje glave, klaustrofobičan sam."

Kerman je dodao da je ubojstvo trajalo nekih 7 minuta, prema snimci, te da je saudijski tim ubojica prekrio pod plastičnim vrećama prije nego što su isjekli Khashoggijevo tijelo. To je, rekao je, trajalo 15 minuta, a sve je vodio Salah al-Tubaigy, forenzičar u saudijskim snagama.

Daily Sabah će uskoro objaviti fotografije alata koji je donesen u Tursku i koji su Saudijci koristili za ubojstvo. Također, bit će objavljen dio snimke u kojem su zabilježeni posljednji trenuci Khashoggijeva života.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan izjavio je u subotu da Saudijska Arabija „sigurno zna“ tko je iz 15-članog saudijskog tima koji je stigao u Istanbul dan uoči zločina, ubio Jamala Khashoggija.

Turski lider je, također, rekao kako je njegova zemlja snimke ubojstva saudijskog novinara i kolumnista Washington Posta proslijedila Saudijskoj Arabiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji.

Izvori Al Jazeere navode da su u rezidenciji generalnog konzula Saudijske Arabije u Istanbulu pronađeni tragovi kiseline i drugih kemikalija kojom su Khashoggijevi posmrtni ostaci uništeni.

List Sabah objavio je u subotu da su ubojice Khashoggijevo tijelo bacile u kanalizaciju nakon što je rastopljeno u kiselini, a tragovi kiseline otkriveni su ispitivanjem uzoraka uzetih iz kanalizacije saudijskog konzula u Istanbulu.

Jamal Khashoggi je ubijen 2. listopada nakon ulaska u zgradu Saudijskog konzulata. Nakon dugog negiranja, Saudijska Arabija je pod pritiskom javnosti priznala da je novinar ubijen, te obavila da je uhapsila 18 osoba koje se dovode u vezu sa zločinom.