Nepalski grad Katmandu pomaknuo se uslijed potresa za tri metra, tvrdi Michio Kaku, suradnik CBS-a za znanost i profesor fizike na Gradskom sveučilištu New York.

"Da je potres bio puno dublje u zemlji, efekt bi bio minimalan, no zato što je bio tako blizu površine ljudi su podnijeli i iskusili većinu podrhtavanja. Katmandu se pomaknuo za tri metra, čitav grad je pomaknut snagom ovog potresa", kaže Kaku.

Kaku je u emisiji "CBS This Morning" rekao da su stručnjaci izučavali podatke o potresima u posljednjih 100 godina i da je interval od 80 godina između ovako snažnih potresa uočljiv na području Azije.

"Ispada da se Indija i Kina sudaraju. To je sudaranje stvorilo Himalaje, najviši planinski lanac na Zemlji. Poznata je i brzina približavanja koja iznosi oko pet centimetara godišnje. To je brzina kojom rastu vaši nokti. Iako se može učiniti da to nije značajno, riječ je o tisućama kilometara supkontinentalne mase. Mi govorimo o ogromnim količinama energije koje se regularno odmjeravaju," izjavio je Kaku, prenosi N1.

Potres je zabilježen na samo osam kilometara ispod površine zbog čega je i bio tako razoran.