O zabrani TikToka govori se sve više, a većina zahtjeva vezanih uz zabrane vezana je uz sigurnost, odnosno navodnu povezanost te mreže s kineskom vladajućom partijom. Jedna od zemalja koja prelazi s riječi na djela i koja je najavila zabranu ove mreže jest Nepal, no razlog te zabrane je prilično zanimljiv i nema veze s Kinom.

Naime, ova država namjerava povući ovaj prilično radikalan potez jer TikTok negativno djeluje na njihovu “društvenu harmoniju”.

Ministrica komunikacijskih i informacijskih tehnologija Nepala Rekha Sharma komentirala je kako je odluka o zabrani donesena jer se na TikToku konstantno objavljuje sadržaj koji remeti društvenu harmoniju te obiteljske strukture i društvene odnose, javlja Zimo.

Također, zaključeno je i kako na TikToku postoji tendencija za širenje govora mržnje.

Odluka o zabrani TikToka donesena je nekoliko dana nakon što je u Nepalu stupila na snagu direktiva prema kojoj sve društveno-mrežne platforme koje se koriste u toj zemlji moraju imati vlastite urede u Nepalu, a trenutačno se radi na tehničkim izazovima kako bi zabrana mogla stupiti na snagu.

Razlog uvođenja direktive, objasnili su iz nepalske vlade, jest što činjenica da popularne kompanije nemaju svoje predstavnike u toj zemlji otežava vlastima rješavanje problema ne koje se korisnici žale na društvenim mrežama, uključujući i probleme vezane uz uklanjanje nepoželjnog sadržaja.

Kao i obično kada se uvode zabrane, nisu svi stanovnici, ali niti političari zadovoljni s takvim odlukama. Ista je situacija i sa zabranom TikToka u Nepalu te zastupnik zastupničkog doma Gagan Thapa smatra kako je dojam da vlada ovim potezom želi ugušiti slobodu izražavanja.

Dok se slaže s uvođenjem regulative, koja je nužna kako bi se spriječila zlouporaba društvenih mreža, Thapa kaže kako je potpuna zabrana neke društvene mreže pogrešna metoda.

Inače, TikTok je sve popularniji diljem svijeta te je po broju korisnika, kojih ima više od milijardu mjesečno, na šestom mjestu globalno, prema podacima agencije We Are Social.