Potres preliminarne magnitude 7.6 po Richteru pogodio je danas zapadni Japan, objavila je javna televizija NHK. Japanska meteorološka agencija izdala je upozorenje na tsunami duž zapadnih obalnih područja prefektura Ishikawa, Niigata i Toyama.

Vjeruje se da će tsunami s valovima visine do 5 metara doseći Noto u prefekturi Ishikawa, prema meteorološkoj agenciji. Valovi viši od jednog metra pogodili su obalu grada Wajima u prefekturi Ishikawa, izvijestio je NHK.
 


Pozvali stanovnike da se evakuiraju na uzvisine

Stanovnici obalnog područja Noto u prefekturi Ishikawa zamoljeni su da se "odmah evakuiraju na uzvisine", objavila je nacionalna televizija NHK. Javna televizija objavila je velikim slovima "EVAKUIRAJTE SE", pozivajući stanovnike da pobjegnu u više krajeve unatoč zimskom vremenu.

Podsjetimo, rečeno je kako bi valovi visoki čak 5 metara mogli doseći Noto. Vlasti su također izdale upozorenja na tsunami za susjedne prefekture Niigata i Toyama, upozoravajući da bi valovi tamo mogu doseći 3 metra.
 


Evakuiraju se dijelo ruskog otoka Sahalin

Dijelovi ruskog otoka evakuiraju se zbog prijetnje od tsunamija, priopćilo je rusko ministarstvo za hitne situacije. Stanovnicima u područjima duž zapadne obale otoka Sahalin, koji se nalazi u blizini Japana na ruskoj pacifičkoj obali, rečeno je da odu, izvijestila je državna novinska agencija TASS.