Dok se bilježi pad broja novozaraženih koronavirusom u Njemačkoj, mnogi su zabrinuti jer strahuju od potencijalnog širenja delta-varijante na jesen. Valja istaknuti kako pojedini političari predlažu skraćivanje perioda između primitka prve i druge doze cjepiva, piše DW.

U skoro svim njemačkim saveznim pokrajinama su vrijednosti sedmodnevne incidencije (broj novozaraženih na 100.000 stanovnika u periodu od tjedan dana) izražene u jednoznamenkastim brojevima. Prema podacima Instituta Roberta Kocha (RKI), incidencija nastavlja padati i trenutno iznosi 5,6. Isto tako, bilježe 538 novih pozitivnih rezultata testiranja. Kako bi se lakše dočarao pad broja infekcija, riječ je o 304 slučaja manje nego posljednjeg tjedna, prenosi RTL.

Od posljedica infekcije koronavirusom umrlo je osam osoba pa je ukupni broj smrtnih slučajeva u Njemačkoj od početka pandemije porastao na 90.754. Do danas je zabilježeno 3,7 milijuna pozitivnih rezultata testova na koronavirus.

U brojnim zemljama se širi delta-varijanta koronavirusa za koju tvrde kako je posebno zarazna. Zanimljiv je podatak da broj novozaraženih raste u Velikoj Britaniji i Izraelu unatoč velikoj procijepljenosti stanovništva. Oporbeni političari u Njemačkoj smatraju da će skraćivanjem perioda za cijepljenje održati broj infekcija na niskoj razini. U zaštiti od delta varijante, samo prvo doza cjepiva ne može pretjerano pomoći.

Cijepljenje stanovništva drugom dozom Pfizerova i Modernina mRNA-cjepiva bi trebalo "hitno ubrzati", a razmak između prve i druge doze cjepiva smanjiti na tri tjedna, pojasnio je za Welt am Sonntag stručnjak za zdravstvenu politiku iz stranke Zelenih Janosch Dahmen. Postoje, kako kaže, čvrsti dokazi da je vrlo učinkovito protiv delta-varijante koronavirusa. Za učinkovitost ranijeg cijepljenja drugom dozom cjepiva AstraZeneca u borbi protiv mutacija još nema podataka.

„Njemačka stalna komisija za cijepljenje (Stiko) trebala bi revidirati svoju preporuku o intervalima cijepljenja i skratiti vremenski razmak između prve i druge doze cjepiva", rekao je predsjednik FDP-a u Odboru za zdravstvo Andrew Ullmann.

Do pojave delta varijante koronavirusa Stiko je preporučivao čak i duže intervale između dvije doze cjepiva. Tvrde kako za takav pristup postoje opravdani razlozi, a to su na primjer, učinkovitost AstraZenecinog cjepiva se povećava s dužinom razmaka do primanja druge doze.

Dosadašnji savjet stručnjaka je taj da se pravi razmak od 12 tjedana između prve i druge doze AstraZenecina cjepiva. Za mRNA cjepiva preporučeni interval je pak šest tjedana. Prema podacima iz odobrenja za upotrebu cjepiva, moguća je i manji razmak između cijepljenja s dvije doze: između dvije doze Pfizerova cjepiva tri tjedna, a za Modernu i AstraZenecu četiri tjedna.