Potražnja za strujom u EU spustit će se u ovoj godini na najnižu razinu od početka desetljeća, odražavajući probleme u industriji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA), ističući raskorak u potrošnji između razvijenih i zemalja u razvoju.

Potražnja za strujom u EU smanjit će se i ove godine za tri posto i spustiti na najnižu razinu od 2002. godine, izračunali su u IEA-i. Veliki europski industrijski potrošači još se nisu oporavili od prošlogodišnjeg pada proizvodnje, ističe agencija, potkrepljujući ocjenu 6-postotnim padom potražnje za strujom u prvoj polovini godine.

U 2022. gotovo dvije trećine neto smanjenja potražnje za strujom bilo je povezano s industrijskim tvrtkama koje su muku mučile s povišenim cijenama energije, a trend se protegao i na dobar dio ove godine, unatoč spuštanju cijena energenata i struje s rekordnih razina, dodaju.

Smanjena potrošnja u industriji prevagnut će ove godine nad rekordnim brojem novih električnih vozila i nad ugradnjom dizalica topline, procjenjuju. “Zakonodavne mjere u inozemstvu privlače industrijska ulaganja i pritišću konkurentnost europske industrije”, objašnjavaju. “EU je na prekretnici”, zaključuje IEA.

U svom izvješću IEA očekuje da će potražnja porasti za nešto manje od dva posto u 2023., što je pad u odnosu na prošlogodišnjih 2.3 posto te prosječnu stopu rasta od 2.4 posto. To smanjenje rezultat je pada potražnje električne energije u naprednim gospodarstvima, piše IEA, a kao razlog navodi aktualne učinke energetske krize i sporiji gospodarski rast.

U 2024. godini predviđa da će se rast globalne potražnje za električnom energijom porasti na 3.3 posto kako će se i očekivanja u vezi s gospodarskim izgledima poboljšavati. Potrošnja struje smanjit će se ove godine i u SAD-u, za gotovo dva posto, i u Japanu, za tri posto.

Značajan pad potražnje u skupini razvijenih gospodarstava u oštroj je suprotnosti s rastom u gospodarstvima u nastajanju, poput Kine i Indije. IEA tako prognozira da će potražnja za strujom u Kini ove godine porasti za 5.3 posto. U Indiji rast će u idućim godinama u prosjeku za 6.5 posto.

Slabija potražnja u razvijenim zemljama očitovat će se u sporijem rastu na globalnoj razini u ovoj godini, koji bi trebao biti nešto slabiji od dva posto. U 2022. potražnja je po IEA-inoj procjeni porasla za 2.3 posto.

HINA