Dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije, danas je, uvodnim online obraćanjem, pružio potporu radu Konferencije „Cross Border Coworking Conference“ koju zajednički organiziraju INTERA Tehnološki park iz Mostara i Inovacijsko-poduzetnički centar Tehnopolis iz Nikšića (Crna Gora), kroz projekt 2 CODE koji je sufinanciran sredstvima EFRR i IPA II fondova Europske unije.

Dajući potporu samoj agendi odnosno cilju ove konferencije, predsjednik Herceg je istaknuo kako je poslovna svakodnevnica na globalnoj razini izložena kontinuiranim i često prebrzim mijenama te kako je od ključne važnosti stalno pratiti svjetske trendove i, osobito kada govorimo o poduzetništvu, usklađivati način svoga poslovanja novim okolnostima i izazovima koje otvoreno tržište traži i nudi.

„Posljednjih godina se sve češće susrećemo s pojedincima koji svoje profesionalne obveze obavljaju neovisno o zemljopisnomu prostoru, a trend tzv. freelancera i digitalnih nomada postaje sve popularniji i kod nas. Naravno, u svjetlu svih osobitosti koje naš prostor nudi, i kada govorimo o pogodnoj zemljopisnoj lokaciji i o ukupnom poslovnom okružju, ugodnim ljudima, i neiscrpnim potencijalima prirodnih, povijesnih, turističkih i svih drugih bogatstava kojima raspolažemo, i sami smo svjesni važnosti i potencijala privlačenja digitalnih nomada odnosno njihova povezivanja s ovim našim krajevima.

Ovo je poglavito bitno u svjetlu činjenice da je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojena Inicijativa kojom se traži reguliranje boravka digitalnih nomada u BiH odnosno da Vijeće ministara razmatra izmjene i dopune Zakona o strancima, upravo na tomu tragu.

Čestitam, stoga, i zahvaljujem INTERA Tehnološkom parku i Inovativno-poduzetničkom centru Tehnopolis, na nizu aktivnosti kojima promoviraju ovaj trend kako bi i BiH postala privlačna ovoj ciljnoj skupini. Čestitam im na prepoznavanju važnosti konferencijskog razmatranja ove teme odnosno silnog potencijala koje ova grana sobom nosi, osobito u ovom vremenu pandemije koje, samo po sebi, od sviju nas traži premosnice i iznalaženja novih mogućnosti ostvarivanja kontakata s ciljem omogućavanja gospodarskoga rasta i napretka“, zaključio je predsjednik Herceg.

Inače, na „CBCC“ konferenciji će lokalni, regionalni i svjetski stručnjaci tijekom dva dana programa  razmjenjivati iskustva i razgovarati o potencijalima zemalja regije kada je riječ o privlačenju digitalnih nomada i razvoju coworking scene. Konferencija će doprinijeti umrežavanju ključnih aktera u regiji – coworking menadžera, coworkera, digitalnih nomada, freelancera, predstavnika poduzeća i javne uprave, ali i svih onih koji mogu odigrati značajnu ulogu u promociji zemalja ovih prostora kao odredišta privlačnih digitalnim nomadima, iznimno zanimljivoj ciljnoj skupini.