Temeljem natječaja za dodjelu stipendija pripadnicima hrvatskog naroda izvan Republike Hrvatske, Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske dodijelio je 450 stipendija za akademsku 2014./15. godinu za upis ili nastavak redovnog studija, od čega 250 stipendija za studij u Hrvatskoj i 200 stipendija za studij u BiH.

Predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Daria Krstičević kazala je tim povodom da su danas u zgradi Veleposlanstva Hrvatske u BiH potpisani ugovori o dodjeli stipendija sa 22 studenta koji studiraju u Sarajevu. Za sutra je najavljeno potpisivanje ugovora sa studentima u Mostaru, a potom će biti upriličeno potpisivanje ugovora i sa studentima koji studiraju u Banjoj Luci.

- Vodimo računa da s tim stipendijama pokrijemo cijeli teritorij BiH i sva sveučilišta, odnosno univerzitete. Vjerujem da će ovi mladi ljudi koji vole svoju domovinu BiH svojim potencijalom, znanjem i obrazovanjem, koje mi zajedno s BiH pomažemo na tom putu, zapravo biti korisni i uspješni članovi bh. društva i pridonijeti njenom napretku - kazala je Krstičević.

Naglašava da Hrvatska radi i niz projekata u BiH tako jačajući njene obrazovne i sveučilišne kapacitete. Radi se, kako je kazala, o projektima koji pridonose ne samo potpori hrvatskog naroda u BiH nego i jačanju cijele BiH i od koristi su cijeloj državi.

Sukladno toj politici jačanja sveučilišnih i obrazovnih kapaciteta i želje za ostankom mladih u BiH ove godine su, kako je kazala, uveli stipendiranje studenata za studij u BiH. Stipendije iznose 700 kuna mjesečno za razdoblje od deset mjeseci.