Dr.sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Nail Balić, predsjednik Sindikata policije u HNŽ potpisali su Kolektivni ugovor između Vlade i Sindikata.

''Održavanje primjerenog stanja javnog reda i mira, sigurnosti građana i njihove imovine te vladavina prava ono što je u našoj strategiji zacrtano jedan od temeljnih prioriteta i jedan od temeljnih preduvjeta u realiziranju svih postavljenih programa i planova naših aktivnosti'' kazao je Herceg te naglasio kako se kontinuirano radi na profesionalnom jačanju svih policijskih struktura kroz obuku, kadrovsko osnaživanje i kroz jačanje materijalno tehničke opremljenosti.

Podsjećamo kako je 2018. godine Vlada HNŽ potpisala trogodišnji ugovor sa Sindikatom policije kojim je predviđeno povećanje plaće za svaku godinu po pet posto.

Predsjednik Vlade HNŽ istaknuo je kako u ovome kolektivnom ugovoru nema novih povećavanja plaće, nego da se radi o nekim drugim pravima policijskih službenika i nadogradnji prethodnog ugovora.

''Ovaj Kolektivni ugovor je samo nadogradnja jednog dobrog ugovora koji smo potpisali 2018. godine. Radi se o nadogradnji ugovora ondje gdje smo imali prostora da to uradimo, kako bismo poboljšali pravni status naših djelatnika. Nadalje, ukoliko se otvore mogućnosti i bude prilike, mi imamo još zahtjeva, a ovo je samo jedan od njih'' kazao je Balić, te dodao kako se u ovome ugovoru uvodi pasivna dežura krim inspektora i radnika koji rade pasivno dežurstvo, a nikada do sada nisu bili plaćeni za to, također se povećao i noćni rad, dan vikenda i primjerice krim inspektori koji će dobiti dodatak na plaću kako bi sebi kupili civilnu odjeću, budući da rade u civilu.

Balić se osvrnuo i na raspisivanje natječaja za imenovanje komesara policije: ''Tome se mora pristupiti krajnje ozbiljno i da se napokon iznađe rješenje raspisivanje natječaja za imenovanja komesara policije. To je početna točka, a unutar ministarstva također nemamo policijskog odbora, unutrašnje kontrole, disciplinske kontrole. Situacija je zadovoljavajuća, ali toliko toga imamo neriješenog i nadam se da ćemo iznaći rješenja''.