Najmanje sedmero ljudi je poginulo, a 19 je nestalo kada se u srijedu u Budimpešti prevrnuo turistički brod.

Tragedija se dogodila u srcu Budimpešte, kod zgrade mađarskog parlamenta.

Na brodu je bilo 33 ljudi, a uz posadu, riječ je, mahom o turistima iz Južne Koreje. Bio je privezan na Dunavu, u blizini zgrade mađarskog parlamenta i navodno ga je pogodilo drugo turističko plovilo, a zatim se prevrnuo na rijeci, koja je preplavljena jakim strujama nakon oluje u Budimpešti.

Prve informacije su govorile o najmanje troje mrtvih, no broj se u međuvremenu, kako je oko 00:30 potvrdio glasnogovornik Hitne pomoći, popeo na najmanje sedmero poginulih.

Policija i hitne službe su na mjestu događaja i u tijeku je akcija spašavanja. U potrazi, kako javljaju mađarski mediji, sudjeluje desetina plovila. Sav riječni promet je do daljnjega obustavljen, a spasiocima posao otežavaju jake struje i niska temperatura vode koja iznosi oko 10 stupnjeva Celzijevih.

Kako javlja mađarski portal Index.hu, jedna osoba je pronađena više od tri kilometra od mjesta havarije. Bila je u teškom stanju, no spasioci su primijenili proceduru oživljavanja i održali ju na životu.

Ministarstvo vanjskih poslova Južne Koreje potvrdilo je kako je nestalo 19 njihovih državljana. Turistička agencija s kojom su otputovali potvrdila je kako je među nestalima najmanje jedno dijete.