Sposobnost Ukrajine da gađa ratne brodove u Crnom moru, od kojih je jedan u međuvremenu potonuo, mogla bi promijeniti ruske obrasce djelovanja, prisiljavajući ih da rasporede dodatna sredstva za zračnu i točku obrane u Crnom moru ili povuku plovila s položaja u blizini ukrajinske obale, objavio je Institut za proučavanje rata u svojem najnovijem izvješću.

Institut navodi da je gubitak Moskve, bez obzira radi li se o ukrajinskom napadu ili nesreći, "velika je propagandna pobjeda Ukrajine i blagodat ukrajinskom moralu".

Kremlj će nasuprot tome imati problema u objašnjavanju gubitka jednog od najvažnijih plovila u ruskoj floti.

Kremlj tvrdi da je gubitak vodećeg broda rezultat slučajnog požara i eksplozije streljiva, ali takva će priča vjerojatno naštetiti ruskom moralu i neće proći pred ruskom domaćom publikom, navodi se.

Oba objašnjenja za potonuće ukazuju na moguće ruske nedostatke ili lošu protuzračnu obranu ili nevjerojatno opuštene sigurnosne procedure i kontrolu štete na vodećem brodu Crnomorske flote, stoji u izvješću.

Institut je dodao da će gubitak ratnog broda smanjiti sposobnost Rusije za izvođenje napada krstarećim projektilima, "ali malo je vjerojatno da će zadati odlučujući udarac ruskim operacijama u cjelini".

Glavna uloga broda Moskve, piše institut, vjerojatno je bila izvođenje preciznih napada krstarećim raketama Kalibr na ciljeve u ukrajinskim područjima u unutrašnjosti, uključujući logističke centre i aerodrome. Ovi ruski udari bili su učinkoviti, ali ograničenog broja u usporedbi sa zračnim napadima i krstarećim raketama iz zemlje tijekom invazije, navodi se.

Britansko ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj svojih vojnih obavještajaca o situaciji u Ukrajini.

Rusi ističu da se radi o jednom od tri broda klase Slava, koji je prošao ekstenzivan remont koji je trebao značajno ojačati njegove sposobnosti te se u punu službu vratio tek prošle godine.

Ovaj incident znači da je Rusija sad ostala bez dva ključna broda od početka invazije na Ukrajinu. Prvi je bio Saratov, desantni brod klase Aligator, koji je teško oštećen 24. ožujka, podsjećaju obavještajci.