Nekoliko sati nakon što je objavio datume izbora za zastupnike Hrvatskog sabora, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović obznanio je da će biti SDP-ov kandidat za premijera.

Milanović se vrlo brzo obratio građanima putem društvenih mreža, gdje je napisao da će s mjesta predsjednika odstupiti nakon izborne pobjede.

“Drage građanke i građani, Hrvatice i Hrvati, odlučio sam kandidirati se kao neovisni i nestranački kandidat na listi SDP-a na izborima za Hrvatski sabor koji će se održati 17. travnja ove godine. Nakon izborne pobjede u koju sam siguran, odstupit ću sa svoje dužnosti Predsjednika Republike i uz potporu nove većine u Hrvatskome saboru preuzeti odgovornost za vođenje Vlade Republike Hrvatske. Do preuzimanja nove dužnosti, nastavljam obnašati svoju dužnost predsjednika Republike Hrvatske u skladu sa svojim ustavnim obvezama i dužnostima”, poručio je Milanović.

Profesorica Ustavnog prava: Milanovićeva odluka je nečuvena. Ustavni sud mora pothitno reagirati

S obzirom na to da se javnost s razlogom pitala tko će Milanovića zamijeniti na mjestu predsjednika i može li se on uopće s ove pozicije kandidirati za premijera, Index je razgovarao sa Sanjom Barić, profesoricom Ustavnog prava. Ona je u razgovoru za naš portal kazala da je današnji potez Milanovića nečuven, katastrofalan i da Ustavni sud na to mora hitno reagirati.

“Ustav RH i zakoni ne spominju izrijekom ovu situaciju naprosto zato što je ona toliko jasna i toliko očita. Proizlazi iz položaja predsjednika RH i cjelokupnog korpusa ustavnopravnih načela o diobi vlasti i u ovoj konkretnoj situaciju se predsjednik države ne može kandidirati prije nego što da ostavku i to je strašno.

Tek onda nam se otvaraju dodatna pitanja, između ostalog i tko njega zamjenjuje. Tu si moramo pomoći sa sljedećom situacijom. Zamislite da mu se nešto dogodi, ne daj Bože, sa smrtnim posljedicama. Tko bi ga onda zamijenio?” kaže Barić.

Na upit bi li to onda bio predsjednik sabora Gordan Jandroković, Barić odgovara:

“Kako će se onda Jandroković ponašati? Gubi li on time pasivno biračko pravo? Je li se onda on ne smije kandidirati ako Milanović da ostavku? Jedno pitanje je strašnije od drugog. A najgore je ovo sad što je rekao da će ići na izbore pa će dati ostavku kada pobijedi. Sagledajmo ustavno pravnu logiku.

A što ako ne pobijedi na izborima? Onda neće dati ostavku? Kao drugo, ako na izborima dobije određeni broj glasova, kako ćemo znati tko je pobijedio - jer se pobjeda na izborima definira konstituiranjem sabora, formiranjem vlade? Do kada on misli u svemu tome sudjelovati s pozicije i predsjednika i kandidata na izborima?

To je toliko nečuveno da uopće nemam potrebu birati riječi. Ovo je ustavno pravno katastrofalno ponašanje. Potpuno nedopustivo. On je danas, ako najavljuje kandidaturu, trebao dati ostavku, a s obzirom na to da nije i ako promijeni mišljenje, Ustavni sud mora reagirati danas, najkasnije sutra, jer ovo je ustavno pravno potpuno nečuveno”, kazala nam je Sanja Barić.

Javila se i na Facebooku

Naknadno se Sanja Barić oglasila i na Facebooku.

"Situacija je KRAJNJE OZBILJNA!

Nema nikakve dileme, ali NIKAKVE:

1. PRH se NE MOŽE kandidirati na izborima dok obnaša tu dužnost! Položaj PRH je jamac stabilnosti vlasti. Nestranačka osoba. Ne može obnašati nikakvu drugu javnu ni profesionalnu dužnost. Nadstranačka pozicija IZDVOJENA iz stranačke dnevnopolitičke pozicije (uz iznimku nekoliko ovlasti vezanih za vojsku, vanjsku politiku i sigurnosne službe).

2. Ostavku mora podnijeti odmah, planira li doista to što je rekao da planira. Odmah. Danas.

3. Nepodnošenje ostavke, a sudjelovanje na izborima RAVNO JE UDARU NA USTAVNI POREDAK RH!

4. Ustavni sud RH MORA još DANAS, najkasnije SUTRA UJUTRO to jasno i načelno reći kao krajnji jamac ustavnog poretka RH.

Sva daljnja pitanja dolaze poslije.

Prvo pitanje, kada da ostavku, tko ga zamjenjuje? Nema druge nego dosadašnji predsjednik Hrvatskog sabora, ergo, G. Jandroković.

Drugo pitanje, ne bi li se onda izbori za novog PRH trebali odviti prije parlamentarnih? To je dobro rješenje, da, a raspisuje ih Vlada. Ali, što ćemo s činjenicom da su izbori već raspisani? Tko će ih "odpisati"? Nema toga, opet samo Ustavni sud, a to je isto složeno tumačenje.

I što to sve znači za pasivno biračko pravo G. Jandrokovića? Ako on zamjenjuje Milanovića, može li davati mandat čak i ako je njegova stranka u pitanju? A tko će, ako on neće? Onda se valjda ne može ni kandidirati...

Svakako, JASNO je: Zoran Milanović se NE MOŽE KANDIDIRATI NA IZBORIMA ZA HRVATSKI SABOR DOK OBNAŠA DUŽNOST PREDSJEDNIKA RH! Svatko tko tvrdi drugačije i radi drugačije vrši udar na ustavnopravni poredak RH. To nije i ne može biti odgovor na sve druge zabrinutosti koje smo imali ranije. Ubojstvo ne rješava ranije ubojstvo.

Nema dalje.

Sve u svemu, ustavnopravna katastrofa i krajnji udar na Ustav RH", napisala je.