Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora na jučerašnjoj je sjednici razmatralo zabrinjavajuću sigurnosnu situaciju u kojoj se našla BiH, a koja je izravno posljedica trendova uz regiji koji se odnose na jačanje ekstremizma i sve učestalije terorističke napade.

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić pritom je naglasio kako nam je vjerski i politički radikalizam na svjetskoj razini u različitim pojavnim oblicima poznat te da nažalost terorizam svoje manifestacije i krake nažalost ima u BiH. Piše Dnevni list.

Koordinacija agencija

-Svjedoci smo od ubojstva policajaca u središnjoj Bosni, terorističkih napada u Mostaru pa do svih ovih događaja kojima svjedočimo. U BiH postoji veliki rizik za sigurnost građana i političku stabilnost države, naglasio je Ljubić, upozorivši kako druga komponentna rizika s kojim se suočava BiH dolazi iz nepostojanja konsenzusa kako u okviru političke sfere, tako i u okviru intelektualne sfere o budućnosti BiH. To za posljedicu ima, dodao je, jednu relativnu toleranciju i pasivnost članova različitih agencija za provođenja zakona prema svim ovim procesima, od same definicije događaja pa do djelovanja. Ipak, uz disperziranost odgovornosti unutar agencija, BiH ima, smatra on, kapacitete za borbu, ali pod uvjetom da svi koji su najodgovorniji slijede isti cilj i imaju isto stajalište. Stoga je zaključak HNS-a kako je potrebno žurno postići konsenzus oko navedenih pitanja uz opasku kako je za BiH najsigurnije mjesto Europska unija i NATO savez.

-Osobno smatram da ni u kojem slučaju ne bismo željeli da neka nova Jalta prolazi kroz tkivo BiH, istaknuo je Ljubić. U tom kontekstu HNS očekuje da institucije koje su zadužene za sigurnost u BiH, a posebice one koje imaju zadaću prevencije poput OSA-e, ali i druge agencije, što se prije aktivno uključe u otkrivanje prijetnji i zato je izuzetno bitna koordinacija svih.

Migrantska kriza i BiH

Zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić osvrnuo se i na pitanje migrantske krize, kazavši kako ona još uvijek nije zahvatila BiH, ali se ne isključuje mogućnost da dio migranata dođe u BiH u kontekstu zabrane prolaska ekonomskih migranata kroz zemlje regije. Također, Glavno vijeće je razmatralo i prijetnje i djelovanja koji dovode do terorističkih akata u BiH s posebnim osvrtom na posljednje događaje u Rajlovcu i Zavidovićima, a Krešić je pritom upozorio kako u našoj zemlji sada imamo kontinuitet terorističkih aktivnosti što nije dobro.

Također Glavno vijeće je razmatralo i napad na zapovjednika Glavnog stožera Oružanih snaga BiH generala Antu  Jeleča u kontekstu kvalifikacije i odnosa prema napadu i mogućih posljedica koje mogu nastati.