Predsjedatelj Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio povjerenika Europske unije za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna. Na sastanku je razgovarano o napretku Bosne i Hercegovine u procesu europskih integracija.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Izetbegović je ponovio opredijeljenost vlasti u BiH da nastave sa započetim reformskim procesima i rad na ispunjavanju preostalih obveza koje stoje pred našom zemljom. Naglasio je da se intenzivno provode aktivnosti na provođenju mjera Reformske agende na svim razinama vlasti u BiH. Informirao je povjerenika Hahna o postignutom dogovoru kada je u pitanju prilagodba SSP-a u njegovom trgovinskom dijelu.

Predsjedništvo BiH je dobilo Izvješće Vijeća ministara BiH o završetku pregovora u svezi prilagodbe SSP-a koje će razmatrati u narednim danima. Izrazio je nadu u skoru finalizaciju dogovora oko uspostave funkcionalnog i učinkovitog sustava koordinacije, koji će pomoći u pripremi BiH u daljnjoj integraciji ka Europskoj uniji.

Izetbegović je također informirao povjerenika Hahna da su u tijeku pripreme za objavu popisa stanovništva u BiH. Izrazio je očekivanje da će države članice EU na narednom sastanku ministara vanjskih poslova EU (FAC), u srpnju 2016. godine, razmotriti Zahtjev za članstvo Bosne i Hercegovine u EU i u slučaju da ga prihvate, pozvati Europsko povjerenstvo da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo (avis), te dostavi upitnik temeljem kojeg će se ocijeniti razina dosezanja kriterija za članstvo u EU.

U kontekstu razgovora o neophodnosti jačanja suradnje između zemalja regije, sugovornici su iskazali potporu agendi za povezivanje država Zapadnog Balkana, istaknuvši da su prometno i energetsko povezivanje, regionalna suradnja i razvitak jedinstvenog tržišta prioritetni zadaci, kako za EU, tako i za Bosnu i Hercegovinu.

Povjerenik Hahn jasno je kazao da je Bosna i Hercegovina napravila vidljiv napredak i da treba iskoristiti ovaj pozitivan momentum i još odlučnije krenuti u ispunjavanje obveza, te nastaviti provoditi neophodne reforme. Ponovio je da rješavanjem pitanja prilagodbe SSP-a, usuglašavanjem sustava koordinacije, napretkom u provođenju reformi, postoji realna mogućnost da BiH dobije status kandidata do kraja 2017. godine. Izrazio je očekivanje da će BiH što prije riješiti ova pitanja kako bi po povratku u Bruxelles, na sastanku Vijeća za vanjske poslove, mogao podnijeti pozitivno izvješće za BiH.

Sastanku je u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića nazočila savjetnica dr. Sanja Bazina, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.