Istraživači tragaju širom svijeta za ljudima koji bi mogli biti otporni na virus SARS-CoV-2 koji prouzrokuje covid-19. U genima nekih osoba mogao bi biti ključ za liječenje ove bolesti, prenosi N1.

Voditelj grupe istraživača, imunolog Evangelos Andreakos, rekao je da se klinička slika značajno razlikuje kod oboljelih od covida, pri čemu neke osobe imaju samo asimptomatsku infekciju dok drugima život bude ugrožen.

“Naše razumijevanje patofiziologije covida koji prijeti životima značajno je napredovalo od prosinca 2019. kad je bolest tek opisana, ali još uvijek znamo veoma malo o ljudskoj genetskoj i imunološkoj osnovi urođene rezistencije na SARS-CoV-2”, naveo je Andreakos.

Iako još nema dovoljno informacija o urođenoj rezistencije na virus, istraživači navode da to ne znači da ona ne postoji. Ističu da se ponekad zaraze svi članovi obitelji, osim jednog.

Ranije je objavljeno i da osobe sa određenom krvnom grupom imaju manju šansu od razvoja teškog oblika covida. Riječ je o pojedincima koji imaju nultu krvnu grupu. Druge studije su se bavile proteinima, poput receptora ACE2 ili TMEM41B. Čini se da su ti proteini nužni da bi koronavirus ušao ili se umnožio u stanici, prenosi Science alert.

Istraživači žele pronaći pojedince koji su prirodno otporni na SARS-CoV-2 i imaju neke ideje kako bi se to moglo postići.

“Prvo se ustredotočujemo na neinficirane kontakte u porodicama u kojima su osobe sa simptomatskom infekcijom. Nakon toga treba razmatrati pojedince izložene indeksnom slučaju bez osobne zaštitne opreme, najmanje sat vremena dnevno tokom prvih tri do pet dana dok traju simptomi u indeksnom slučaju”, navode.

To bi se zatim provjerilo sa negativnim PCR testovima i negativnim krvnim nalazima četiri nedelje nakon izlaganja, pri čemu bi se posebno usredsredili na T- stanice kako bi se utvrdilo da li se osoba zarazila.

Istraživači su do sada pronašli 400 ispitanika koji ispunjavaju kriterije, ali ih traže i dalje.