Tijekom 2018. godine dvije osobe zaposlene u bankarskom sektoru primile su plaće u vrijednosti od 759.968 KM. Odnosno 850 prosječnih plaća zaposlenika u Bosni i Hercegovini prema posljednjim podacima Agencije za statistiku BiH.

Portal Klix.ba tražio je od Porezne uprave Republike Srpske i Porezne uprave Federacije BiH podatke o najvećim isplaćenim plaćama u ovoj godini.

Iz Porezne uprave RS-a kazali su da je najveća pojedinačna isplata mjesečnog primanja po osnovu radnog odnosa u RS-u tijekom 2018. godine ostvarena u Banjoj Luci i to u sektoru financijskog poslovanja i iznosila je 466.783 KM te se odnosila na veljaču 2018. godine. To je ujedno i najveća isplaćena plaća u državi Bosni i Hercegovine s obzirom na to da je najplaćeniji radnik u entitetu Federacija BiH primio plaću manju za 173.598 KM.

Prema evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, a na osnovu podataka iz mjesečnog izvješća o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak, u Federaciji BiH, najveća neto plaća za 2018. godinu koja je prijavljena Poreznoj upravi Federacije BiH do 25. prosinca 2018. godine isplaćena je u sektoru bankarstva u iznosu od 293.185,93 KM za mjesec rujan, rekli su iz Porezne uprave FBiH.

Kako kažu, na isplaćeni iznos plaće su obračunati i uplaćeni porezi i doprinosi, a s obzirom na to da je navedeni iznos plaće isplaćen u jednom mjesecu, može se pretpostaviti da navedeni iznos pored mjesečne redovite plaće sadrži i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarila ta osoba u tom mjesecu.

Ilustracije radi, zaposleniku s prosječnom plaćom od 850 KM potrebne su 43 godine rada da bi zaradio plaću koju je samo jedan zaposlenik u RS-u primio u samo jednom mjesecu, odnosno 27 godina rada da bi zaradio plaću koju je samo jedan zaposlenik u FBiH primio u samo jednom mjesecu.

Da bi osoba s prosječnom plaćom od 850 KM zaradila 759.968 KM, koliko su u veljači i rujnu zaradila dva bankara u BiH, potrebno je da u kontinuitetu radi 74 godine.