- Gdje ima volje ima i načina – napisao je predsjednik Europske komisije na odlasku Jean-Claude Juncker na svom službenom Twitter profilu, a u privitku je objavio obavijest da je EU postigla dogovor s vladom Borisa Johnsona.

- Novi sporazum prihvatljiv je nama, kao i Borisu Johnsonu, pa pozivam Europsko vijeće da ga odobri tijekom današnjeg summita – piše u nastavku.

Sporazum je postignut samo nekoliko sati prije početka summita Europskog vijeća na kojem državnici svih 27 zemalja moraju dati jednoglasni pristanak na promjene. No, to je samo prvi korak za uspješno usvajanje novoga sporazuma. Boris Johnson će morati osigurati i podršku apsolutne većine zastupnika Donjega doma jer će u suprotnom, prema odredbama Bennova zakona, vlada morati tražiti novu odgodu Brexita.

S obzirom na to da je glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier Londonu dao političke garancije, očekuje se da će se novi sporazum usvojiti bez previše problema tijekom današnjeg summita državnika EU. No, još uvijek nije moguće procijeniti hoće li novi uvjeti biti prihvatljivi Britancima.

- Imamo sjajan sporazum kojim vraćamo kontrolu - slavodobitno je napisao britanski premijer na svom Twitter profilu nedugo nakon što su europski dužnosnici potvrdili dogovor.

Koalicijski partneri Borisa Johnsona, Demokratska unionistička stranka Sjeverne Irske (DUP), već je najavila da će glasati i protiv ovog sporazuma. Njima će se, po svemu sudeći, pridružiti i oporbeni Laburisti Jeremyja Corbyna koji svoje članove pozivaju da glasaju protiv Johnsonovog paketa mjera.

Osnovne promjene

- Strpljenje je vrlina – izjavio je Michel Barnier na početku konferencije za medije, dodavši da se ispred njega nalazi dugoočekivani temelj buduće suradnje EU i Ujedinjene Kraljevine.

Barnier se zahvalio svojim britanskim kolegama pregovaračima na profesionalnosti i dobroj suradnji tijekom teških pregovora, ali i Jean-Claudeu Junckeru i Donaldu Tusku na povjerenju kojeg su mu povjerili.

Europska komisija inzistirala je na tome da novi sporazum obuhvati i predvidi sve potencijalne neizvjesnosti koji mogu eskalirati kao rezultat izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU.

Sporazum o Brexitu definira uvjete tranzicijskog perioda do 2020. godine, a postoji mogućnost da se po potrebi produlji na dodatnih godinu dana.

Najbitnija točka sporazuma, ona oko koje se najdulje razgovaralo, bila je pitanje prirode graničnog prijelaza između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Rješenje počiva na četiri ključne točke:

1. Sjeverna Irska imat će ograničen set europskih regulativa, no carinska kontrola vršit će se dalje od teritorija, čime će se britanskim vlastima omogućiti da vrše nadzor nad robom bez da kompromitiraju odredbe Mirovnog sporazuma na Veliki petak.

2. Sjeverna Irska bit će ulazna točka zajedničkog tržišta EU

3. Velika Britanija može sama određivati poreznu stopu i carinu za one proizvode koji dolaze iz trećih država, ali samo onda kada ti proizvodi ne kompromitiraju zajedničko tržište EU; u suprotnom, Ujedinjena Kraljevina dužna je primjenjivati regulativu Europske unije

4. Premijer Johnson i Varadkar žele osigurati dugoročnu podršku naroda tom rješenju, 4 godine nakon što se implementira to rješenje, parlament u Belfastu će jednostavnom većinom moći odlučiti hoće li nastaviti primjenjivati pravila EU ili Ujedinjene Kraljevine

Što taj dogovor zapravo znači?

Napravio se minimalni kompromis s obje strane, ali još uvijek se nije izbjeglo ono što se od samoga početka nije moglo izbjeći - da će Sjeverna Irska imati drugačiji status od ostatka Ujedinjene Kraljevine. Upravo zato, upozoravaju Johnsonovi koalicijski partneri iz stranke DUP, ni ovaj Sporazum o Brexitu njima nije prihvatljiv.

'Rješenje Irskog mora', koje se razmatralo od samih početaka pregovora o razdruživanju, na kraju je poslužilo kao optimalna solucija. Kad se pomnije analiziraju četiri ključne točke na kojima Barnier temelji promjene Sporazuma o Brexitu, može se zaključiti da će se carinska kontrola vršiti na Irskom moru umjesto na kopnu, kako bi se izbjeglo postavljanje graničnih prijelaza zbog kojih bi eskalirali nasilni sukobi.

No, najneobičnija točka novoga sporazuma, iako očekivana, odnosi se na prebacivanje konačne odluke iz Londona u Belfast. Unatoč tome što državnici tvrde da je glavni cilj takvoga sporazuma demokratski legitimitet lokalnog stanovništva, parlament u Sjevernoj Irskoj već godinama ne zasjeda. Štoviše, taj je parlament poznat po oštrim sukobima između stranke DUP, koalicijskog partnera Borisa Johnsona i Sinn Feinovaca koji se zalažu za ujedinjenje Irske. S obzirom na to da su građani Sjeverne Irske tijekom referenduma 2016. godine glasali za ostanak u EU, postavlja se pitanje tko zapravo predstavlja njihove interese te kako će donijeti odluku nakon četiri godine najavljenog rješenja.

U ovome trenutku, pitanje svih pitanja je ima li Boris Johnson podršku natpolovične većine Donjeg doma. U slučaju da parlament na izvanrednoj sjednici ove subote ne usvoji novi prijedlog Borisa Johnsona, Brexit bez sporazuma ponovno je najizgledniji scenarij.

Nove uvjete sporazuma moraju usvojiti i zastupnici Europskog parlamenta. Najveća opasnost u tom slučaju je lobiranje velike grupacije Nigela Faragea koja se protivi bilo kakvom kompromisu s Bruxellesom.