Poštovani donatori, dragi prijatelji! Želimo Vas obavijestiti da krećemo i s projektom Kumstava prema Boliviji, kako bismo pomogli djeci o kojima skrbi naš hrvatski misionar fra Ivica Vrbić u misiji Minero, Santa Cruz. Želimo vaše/naše ruke pružiti i dobrotom zagrliti dječicu i narod u misiji Minero. Da ljubav ne poznaje granice svjedočite svi Vi, naši dragi dobročinitelji kojima su potrebiti blizu srca, pa bili oni u našim krajevima ili u dalekoj Africi. Svjesni veličine vašega srca donijeli smo odluku da dio te dobrote „pošaljemo“ i do još jednog dijela svijeta, do Bolivije.

Nakon razgovora sa fra Ivicom Vrbićem, a ponukani i zainteresiranošću za kumstva u Africi, uz Božju pomoć krenut ćemo i s projektom kumstava i prema Boliviji. Dakle, (da ne bude zabune) i dalje nastavljamo s pomaganjem Africi, tu se ništa ne mijenja, ali uz Božju pomoć, kao što smo napisali, proširit ćemo djelovanje i prema Boliviji! Sve informacije o kumstvima za školovanje djece u potrebi uskoro ćete moći pročitati na našoj web stranici kap ljubavi koju uređuje i vodi volonterka Danica Radoš.

Informacije ćete moći dobiti i putem telefona: 00387/34 354 420 ili 00387 63 977 105! Vjerujemo da će i ovaj projekt biti uspješan zahvaljujući Božjoj providnosti ,koja se na konkretan način očituje po dobroti svih vas naši dragi dobročinitelji! Više o djelovanju misije Minero pročitajte u pismu fra Ivice Vrbića, koji vam u cijelosti prenosimo! Hvala unaprijed ! Mir i Dobro!

Kumstvo u kapucinskoj misiji Minero, Bolivija

„… dajte im vi jesti…“ (Mt 14,16)

Dva su nerazdvojiva dijela misijskog djelovanja: Navještaj Riječi i karitativni rad. Sam Isus, kako čitamo u evanđeljima, ne pokazuje samo brigu za čovjekovu dušu i vječno spasenje, nego se brine i za čovjekov duh i tijelo. Nakon izbora dvanaestorice Isus ih šalje propovijedati: „Približilo se Kraljevstvo Nebesko! Bolesne liječite, mrtve uskrisujte, gubave čistite, zloduhe izgonite! Besplatno primiste, besplatno dajte!“ (Mt 10,7-8). Također, u evanđeljima čitamo kako Isus umnaža kruh, brine za uplakanu udovicu kojoj vraća u život sina, ozdravlja bolesne, … Svjesni smo da Isus za zemaljskoga života nije nahranio sve gladne, niti izliječio sve bolesne, ali nama ostavlja zadaću nastaviti djelo spasenja. Riječju i djelom. O tome će na kraju ovisiti i naše spasenje kako nam sam Gospodin nagovješćuje u Matejevom evanđelju: „Tada će kralj reći onima sebi zdesna: ‘Dođite, blagoslovljeni Oca mojega! Primite u baštinu Kraljevstvo pripravljeno za vas od postanka svijeta! Jer ogladnjeh i dadoste mi jesti; ožednjeh i napojiste me; stranac bijah i primiste me; gol i zaogrnuste me; oboljeh i pohodiste me; u tamnici bijah i dođoste k meni.“ (Mt 25,34-36).

Jedan od velikih projekata naše misije jest „Pomoć u obrazovanju djece“. Na početku moga misijskoga djelovanja susreo sam se u glavnom gradu naše pokrajine Santa Cruzu sa djecom koja su živjela na ulici, snifali ljepilo te gladni u nekom polu besvjesnom stanju ležali po parkovima i nogostupima. Tada sam htio svakom od te djece napraviti sendvič i potražiti im neki smještaj kako bi ih maknuo s ulice. Kasnije sam se u mojoj misiji Minero susretao s djecom koja su prolazila kroz razne oblike zlostavljanja i nedostatak roditeljske ljubavi, te su bježali od obitelji. Jednog dječaka od desetak godina kojega sam našao ujutro u crkvi kako spava upitao sam što radi ovdje, odgovorio je da je otišao od kuće jer ga zlostavljaju. Rekao sam mu da nije postupio ispravno te da se kod kuće sigurno brinu za njega, na što mi je on odgovorio da se nitko neće brinuti jer nikoga ne zanima. Tada sam shvatio da ne trebam „gasiti požar, nego prevenirati da do požara ne dođe“, trebam pomoći djeci koja su još uvijek u svojim obiteljima da imaju sretnije djetinjstvo te da osjete našu brigu i pažnju.

Školovanje u Boliviji je obavezno i besplatno, no sama činjenica da djeca koja nemaju rodni list te nisu niti upisani u sustav ili nemaju školski materijal i uniformu ne mogu pohađati nastavu, upravo govori suprotno. Znamo koji puta čuti od djece da pojedini profesori u državnim školama govore kako nisu dovoljno plaćeni za svoj rad te da neće ponavljati gradivo ako ga netko nije shvatio. U udaljenim filijalama ne postoji dobar nadzor izvođenja nastave tako da djeca ne steknu dobru izobrazbu. Zbog ovih i mnogih drugih razloga imamo djecu koja u trećem razredu ne znaju napisati svoje ime i prezime, ne znaju zbrojiti dva dvoznamenkasta broja, a niti u višim razredima ne nauče dobro čitati.

Naš program pomoći u obrazovanju djece na poseban način okuplja roditeljski zanemarenu i siromašnu djecu koja pokazuju očite nedostatke u stjecanju znanja. Budući da djeca prijepodne idu u državne škole poslijepodne u 9 naših centara prolaze naš program dodatne nastave. Imaju dva sata nastave s našim profesorima gdje utvrđuju školsko gradivo, te ako imaju vremena pišu domaće uratke. Svako dijete je obavezno na kraju tromjesečja donijeti svoju knjižicu s ocijenama kako bi ih mogli unijeti u kompjuterski program te pratiti uspjeh svakog djeteta. Ako cijeli razred nije napredovao na kraju tromjesečja dajemo otkaz našem profesoru, a ukoliko jedno ili dvoje djece iz razreda nisu napredovali uključujemo u pomoć i socijalnu službu te psihologa.

Djeca za vrijeme Programa osim školskog gradiva dobivaju poduku i o općeljudskim, društvenim i moralnim vrijednostima, higijenskim navikama, te vjersku – molitvenu poduku. Do sada je najveći broj polaznika bio oko 350 djece.

Tijekom Programa, na kraju nastave djeci dajemo i jedan obrok. Nerijetko im je to jedini cjeloviti obrok u danu. Inzistiramo da jelovnik bude sastavljen od zdravih namirnica budući da mnoga djeca pate od anemije i pothranjenosti što se očituje i u njihovoj boji kose te slabom rastu. Zahvaljujući našim dobročiniteljima, malim ljudima velikoga srca, u mogućnosti smo provesti u djelo Isusovu zapovijed ljubavi te da damo jesti potrebitima.

Od ove godine fra Jozo Radoš-Đoka i njegova humanitarna udruga „Kap ljubavi“ iz Tomislavgrada,uključuju se u pomoć našoj kapucinskoj misiji Minero, Santa Cruz, Bolivija u projektu „Pomoć u obrazovanju“ putem organizacije kumstava za učenike koji pohađaju našu dodatnu nastavu. Kumstvo za jedno dijete koje prolazi naš program Pomoći u obrazovanju iznosi 350 eura godišnje. Vašim darom mi postajemo produžene ruke vaše ljubavi i vašega srca! Oni koji nisu u mogućnosti sami pokriti školovanje jednoga djeteta, mogu svakako doprinijeti svojim slobodnim prilogom ovaj ili druge socijalne projekte misije Minero. Svaki dar je dobrodošao i velik je kad je od srca!

Za sve naše dobročinitelje svakodnevno molimo te prikazujemo u misnim nakanama sve vaše potrebe. Unaprijed zahvaljujemo svima koji će nas moći pratiti svojim molitvama i svojim darovima. Božji blagoslov bio uvijek s vama!

Fra Ivica Vrbić, OFM Cap
Misionar u Boliviji