Problem koji je u BiH sve izražajniji, mogao bi se zadržati jer, prema svemu sudeći, migranti će tu i ostati. Da se pregovori o opciji izgradnje privremenih smještajnih kapaciteta u zemljama izvan Europe vode, priznaje i Sebastian Kurz. Nakon danskog premijera, austrijski kancelar nešto je precizniji.

"Ne bih želio govoriti o detaljima, da ne bih ugrozio projekt. To nema veze s našim predsjedavanjem. Postoje težnje da napravimo sigurne centre izvan Europe, gdje bismo mogli da smjestimo izbjeglice i da im pružimo zaštitu, ali ne i bolji život u centru Europe. Na tome surađujemo s manjom grupom država. Do sada o tome nismo govorili javno, ne zato što to želimo da držimo u tajnosti, već radi svrsishodnog provođenja projekta", rekao je Kurz.

Sve je manje vjere da bi Dablinski sporazum, koji definira pitanja migranata, realno mogao biti reformiran. U tom slučaju, “Turski model” mogao bi biti alternativa. Europa je Ankari obećala nekoliko milijardi eura za osiguravanje smještaja za milijun migranata, koji na Zapad bježe iz Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja. Sličan sporazum sa zemljama Zapadnog Balkana, ako bude bio potpisan, obuhvatio bi značajno manji broj migranata. Takav projekt bi na BiH ostavio krupne posljedice, upozorava struka.

"Naši socijalni i drugi fondovi su opterećeni s izdržavanim stanovništvom. Ne ide nam u prilog ni koeficijent takozvanog ovisnog stanovništva u odnosu na radnu snagu. Mladih kojih je sve manje, a populacija stari", rekao je demograf Stevo Pašalić.

Izaslanstvo Europske unije u Sarajevu, kako prenose "Nezavisne novine", ističe da Bruxelles, ipak, o takvim mjerama još ne razmišlja, piše RTRS.

U sljedećem razdoblju bh. vlastima obećavaju dodatnu pomoć. Prošli tjedan je za zbrinjavanje migranata u BiH osiguran milijun i pol eura. Od 2007. za cijelu regiju čak 208,5 milijuna. Financiran je Prihvatni centar za migrante u Istočnom Sarajevu, a između ostalih, u pripremi je, kako navode, i projekt za opskrbu Granične policije, vrijedan dva milijuna evra. Pored svega, problem u vezi sa migrantima, prevenstveno je sigurnosnog karaktera, upozoravaju analitičari.

"Tko god kaže da nije opasno i da je sve pod kontrolom, ne govori istinu. Znamo da se dogodilo nekoliko terorističkih napada u Europi posljednjih godina, da su u njima sudjelovali ljudi koji su ušli Europu u valu migracija, tako da opasnost od toga raste", naglasio je analitičar iz Beograda Aleksandar Pavić.

Dok Europa traži kakvo-takvo rješenje za ovaj problem, bh. vlast od njega u velikoj mjeri još okreće glavu. Za to vrijeme, općine na migrantskoj ruti pod sve većim su pritiskom, pa uz sigurnosno sve je vidljivija i humanitarna kriza. Kako će BiH dalje sa migrantima, moglo bi biti jasnije nakon sastanka Operativnog stožera za pitanja migracija.