Posmrtni ostaci lidera terorističke organizacije ISIL-a Abu Bakra al-Baghdadija sahranjeni su negdje duboku u moru.

Američke specijalne snage su u noći sa subote na nedjelju izvele operaciju na periferiji sirijskog Idliba u kojoj je neutraliziran lider ISIS-a Al-Baghdadi.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump priopćio  je da je Al-Baghdadi cvileći i plačući bježao od američkih specijalaca, a zatim ušao u tunel u kojem je aktivirao prsluk sa eksplozivom i ubio sebe i troje djece sa sobom.

Trump je kazao da je eksplozija na komade rastrgala Al-Baghdadijevo tijelo, ali da je uzet uzorak za DNA test koji je potvrdio njegov identitet.

Posmrtni ostaci Al-Baghdadija su odnešeni u jednu od američkih vojnih baza radi DNA testiranja, a neimenovani vojni dužnosnik za AA je kazao da su posmrtni ostaci potom sahranjeni negdje u moru.

Isti izvor je kazao da neće biti objavljen lokalitet, niti način sahrane Al-Baghdadijevih posmrtnih ostataka.

Načelnik Generalstožera američke vojske Mark Milley kazao je da su Al-Baghdadijevi posmrtni ostaci uništeni u skladu sa normama Zakona o ratovanju.

Operacija u kojoj je ubijen Al-Baghdadi izvedena je u noći sa subote na nedjelju u Idlibu. Akcija je izvedena na područje nedaleko od mjesta Barisha, a u njoj je sudjelovalo osam američkih helikoptera i dvije bespilotne letjelice.

Ministarstvo obrane Republike Turske u nedjelju je priopćilo kako su uoči operacije u Idlibu američke i turske vojne institucije koordinirale i razmijenile informacije.