''U ovom slučaju je evidentno kako je navedeni natječaj samo instrument za pogodovanje poduzećima bliskim vladajućima'', naveo je za Bljesak.info jedan poslodavac iz Hercegovačko-neretvanske županije koji je pokušao aplicirati na Program sufinanciranja zapošljavanja federalnog Zavoda za zapošljavanje.

Poslodavac upozorava kako odlaskom na web-stranicu Zavoda ne postoji ništa što bi zainteresirane uputilo na natječaj od 8.5., jer je i dalje u fokusu prethodni od 2.3.2017.

''Dana 8.5. u 7:59 se doslovno nije moglo pristupiti web stranici zavoda zbog preopterećenosti servera, vjerojatno navale nas optimista. Ipak nekako smo divnim čudom uspjeli otvoriti link za prijavu na stranici http://www.fzzz.ba/projekti/program-sufinansiranja-zapoljavanja-2017 koja vas apsolutno ne navodi da su dolje linkovi za prijavu ustvari linkovi od aktualnog natječaja bez obzira što u naslovu stranice stoji 2.3.2017. U 8:02 unosimo podatke po programu 'Prvo radno iskustvo 2017' i kod slanja nam izbacuje poruku da nema raspoloživih sredstava, isti je slučaj bio i kod prijave po programu 'Periodično zapošljavanje 2017' i 'Vaučer za posao 2017' za HNK kanton'', navodi ovaj poslodavac.

Dodao je kako su na stranici natječaja danas su objavljene pristigle prijave, koje, kako kaže, potvrđuju njegove sumnje.

''Nemoguće je da natječaj traje manje od 2 minute za HNK, neka me netko uvjeri da natječaj nije namijenjen odabranima. Na pristiglim prijavama su navedena razna ministarstva i vlade županija Federacije BiH, što mi je apsurdno da vlada financira samu sebe, novcima koji bi trebali biti realno namijenjena realnom sektoru koja pune proračun i usput kroz doprinose za plaću svojih djelatnika izdvajaju za nezaposlene'', rekao je poslodavac i dodao kako je Zavodu uputio prigovor na koji nije dobio odgovor.

Ubrzo nakon otvaranja Poziva kada je Zavod tek objavio da ''se apliciranje za učešće u Programu privremeno ograničava zbog velikog broja podnesenih elektronskih prijava i ograničenog iznosa raspoloživih financijskih sredstava''.

Naime, već po objavi Programa su se pojavile sumnje da je sve namješteno budući da je 18 milijuna KM ''nestalo'' za samo dvije minute.

Haris Čuljević, stručni suradnik za informiranje Zavoda za zapošljavanje rekao je za Bljesak.info kako je ''iznimno veliki interes korisnika te ograničenost financijskih sredstava (sedam milijuna KM) glavni razlog koji je doveo do toga da je jučer objavljeni Javni poziv za učešće u Programu sufinanciranja zapošljavanja 2017 morao biti vrlo brzo zatvoren''.

''Prije same objave Javnog poziva u 8 sati, na web stranici Zavoda je zabilježeno posjeta od oko 4.000 korisnika, dok je odmah po objavi Javnog poziva zabilježena posjeta od oko 2.500 korisnika koji su aplicirali ili pokušali aplicirati za poticajna sredstva. S obzirom na ograničenost raspoloživih sredstava te veliki broj pristiglih prijava iz svih županija Federacije BiH, Javni poziv je zatvoren za neke županije već nakon nekoliko minuta od otvaranja dok je za neke županije ostao otvoren do 13 sati u zavisnosti od interese poslodavaca i broja pristiglih prijava'', naveo je Čuljević i dodao kako je više od polovine korisnika prijavilo se u prve tri minute od otvaranja Javnog poziva.

Potvrdio je kako je do zatvaranja Javnog poziva zaprimljeno 735 elektronskih prijava poslodavaca te da se popis korisnika koji su aplicirali nalazi se na web stranici Zavoda.

''Ističemo da je ovaj način apliciranja elektronskim putem u potpunosti transparentan (jer nema utjecaja ljudskog faktora), da ne postoji ni najmanja mogućnost za bilo kakve manipulacije te da može poslužiti kao primjer. Također, ova situacija ukazuje i na činjenicu da zainteresiranost poslodavaca za poticajnim sredstvima nadilazi financijske mogućnosti Zavoda te da naša ustanova ulaže maksimalne napore da, u skladu sa svojim financijskim mogućnostima, mjerama aktivne politike zapošljavanja bude obuhvaćeno što više korisnika. Imajući ovo u vidu očekujemo da ćemo ubuduće, uz doprinos domaćih institucija i međunarodnih organizacija, moći udovoljiti znatno većem broju zahtjeva poslodavaca i nezaposlenih osoba te da se slične situacije neće ponavljati'', zaključio je Čuljević.