Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić rekao je kako su za poslovnu zajednicu neprihvatljivi prijedlozi da najniža plaća u Republici Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM, već treba iznositi od 750 do 780 KM.

Cijena kruha

Nakon sastanka predstavnika Unije s premijerom Republike Srpske Radovanom Viškovićem u Banja Luci, Trivić je rekao novinarima da će Vlada sljedećih dana donijeti odluku o iznosu najniže plaće i da je uvjeren da prijedlog da ona bude 1.050 KM neće biti na stolu, jer bi to, kako je ocijenio, sigurno proizvelo ogromne probleme.

Trivić je rekao kako bi u slučaju rasta najniže plaće na 1.050 KM došlo do rasta cijene kruha četiri do pet posto.

Naveo je kako poslodavci na najnižu plaću isplaćuju topli obrok i prijevoz, te da traže da se izjednače najniže plaće u javnom i privatnom sektoru.

Govoreći o prijedlogu proračuna i ekonomskih reformi za 2024. godinu, Trivić je rekao kako se poslovna zajednica zalaže za jače mjere države u borbi protiv sive ekonomije, te da se u proračunu poveća stavka za tehnološki razvoj.

Federacija ide na 1000 KM?

Podsjetimo, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović je u listopadu rekao kako će FBiH od 1. siječnja sljedeće godine imati minimalnu plaću od 1.000 KM.

Kako je rekao, od 1. siječnja 2024. godine Federacija BiH kreće s primjenom velikog seta fiskalnih zakona.

''Imat ćemo najveću minimalnu plaću u regiji u iznosu od 1.000 KM, imat ćemo najniže opterećenje na rad ili plaću u iznosu od 28 posto što će biti velika poruka domaćim i stranim investitorima, ali i svim ostalima u regiji da pokušamo stići taj standard, kako bismo postali vrlo atraktivni za strana ulaganja'', rekao je Mijatović.

Inače, u Federaciji BiH je najniža plaća od 1. siječnja do 31. prosinca 2023. godine u neto iznosu bila 596,00 KM.

Bljesak.info