Dok sociolozi i demografi šalju upozorenja vlastima kako treba žurno djelovati, trend iseljavanja i dalje ne jenjava.

Činjenica jest da su Bosanci i Hercegovci oduvijek migrirali, posebice zbog ekonomskih razloga. No, aktualni trend odlaska stanovništva već sada predstavlja pravi društveni fenomen.

Odlaze osobe svih dobnih skupina i različitih razina obrazovanja, odlaze cijele obitelji, najčešće u zemlje zapadne Europe, i to ponajprije u Njemačku. Bez planova za povratak, piše Večernji list.

Primamljivi oglasi

Inflacija, koja je u BiH najveća u Europi, i plaće, koje je ne prate, tjeraju i one koji su bili najveći protivnici iseljavanja da sve više razmišljaju o odlasku. U BiH su obiteljima potrebne tri prosječne plaće kako bi preživjele mjesec.

Dakle, novca nedostaje većini građana. Stoga ih sve više odlazi na rad u inozemstvo. Kada se pogledaju ponude tamošnjih kompanija, onda nije teško shvatiti zašto je tako. Primjer su i njemačke tvrtke koje traže radnike u BiH. Ove kompanije nude unosne plaće za radnike od kojih se, s druge strane, često ne traži nikakvo iskustvo, pa čak ni poznavanje jezika.

Jedan od primjera je oglas koji je trenutačno aktualan, u kojem se traže radnici koji bi radili na montaži solarnih panela u Njemačkoj. Plaća koju nude ide do 2800 eura neto. Spomenuta njemačka tvrtka čak dolazi u BiH po radnike, što znači da je njihovo samo se prijaviti za posao.

– Pozivamo vas na razgovor za posao montera solarnih panela u Njemačkoj. Prijaviti se mogu državljani EU i oni koji to nisu. Plaća je od 2400 do 2800 eura (neto). Poznavanje njemačkog jezika poželjno, ali nije uvjet – navode iz ove kompanije.

Također, u oglasu se ne navodi ni da je za posao potrebno iskustvo. Mnoge države Europe suočavaju se s ozbiljnim nedostatkom vozača raznih kategorija. S tim problemom suočava se i BiH te on postaje sve gori.

Samim time u Europi rastu plaće vozača, a bh. tržište to ne može pratiti. Stoga se događa da u našoj zemlji sve više umirovljenika biva angažirano za ovaj posao jer mlađi ljudi masovno odlaze. Osim toga, sve više stranih kompanija i agencija na bh. tržištu angažira radnu snagu za ovaj posao nudeći odlične uvjete.

Jedna od njih je, piše BiznisInfo, Mars Recruiting d.o.o. Sarajevo, član globalne obitelji Mars Holding grupacije, sa sjedištem u Nürnbergu (Njemačka). Ova kompanija objavila je oglas za vozače za rad u Njemačkoj nudeći uvjete kakve u BiH nitko ne može ponuditi. Oni traže vozače kamiona C, CE kategorije, a njemački jezik nije obvezan. Nude plaće do 2400 eura neto, godišnji odmor 24 dana i ugovor na neodređeno vrijeme.

Jasno je da će država BiH i domaći gospodarstvenici morati uraditi mnogo više na zaustavljanju odljeva radne snage ako želimo zadržati radnike u BiH uz ovakve ponude iz inozemstva.

Male plaće

U Njemačkoj je broj slobodnih radnih mjesta i dalje velik bez obzira na neizvjesnosti zbog energetske krize, objavio je Institut za istraživanje tržišta rada IAB. U trećem su tromjesečju, prema IAB-u, u cijeloj Njemačkoj bila 1,82 milijuna slobodnih radnih mjesta, što je 5% manje nego u drugom tromjesečju.

U odnosu na isto tromjesečje prošle godine, broj slobodnih radnih mjesta veći je za 32%, prenosi dpa. Ogroman broj mladih u BiH u tome vidi priliku za spas iz neizvjesnosti i siromaštva.

Više od 50% ih želi napustiti BiH. Podaci pokazuju kako je u posljednjih 10 godina prosječna neto plaća u BiH porasla za oko 300 KM, što, sudeći prema sadašnjim statistikama, nije dovoljno da se zaustavi odljev radne snage.

Poslodavci će, ako ne žele staviti ključ u bravu, morati značajno povećati plaće. U protivnom im neće imati tko raditi.