Vlasti Europske unije danas su uputile apel vlastima Ruske Federacije da poduzmu hitne mjere kako bi se zagarantiralo poštivanje rusko-američkog Sporazuma o nuklearnom razoružavanju (INF), javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o Sporazumu o nuklearnim projektilima kratkog i srednjeg dometa iz 1987. koji brani korištenje raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. Nakon američke najave suspenzije, nedavno se Rusija povukla iz tog sporazuma.

"Duboko smo zabrinuti zbog razvoja situacije u vezi sa sporazum INF, koji bi mogao biti u potpunosti okončan 2. kolovoza ove godine", navela je u priopćenju šefica europske diplomacije Federica Mogherini.

Ona je poručila da se u idućim danima pruža posljednja šansa za dijalog i očuvanje sporazuma koji predstavlja važan segment sigurnosti u Europi i svijetu.

Mogherini je u ime službenog Bruxellesa pozvala Rusiju da efikasno odgovori na veliku zabrinutost u pogledu razvoja i raspoređivanja raketnih sistema.

"Odmah treba poduzeti važne i transparentne mjere kako bi se garantirala potpuna i vjerodostojna usklađenost s odredbama sporazuma", kazala je Mogherini.

Suspenzija INF-a izaziva bojazan od nove utrke u naoružanju između Moskve i Washingtona.