Upravni odbor Uprave za neizravno oporezivanje prije nekoliko mjeseci formirao je radnu grupu, koja je analizirala opravdanost visokih trošarina na duhan i duhanske prerađevine u BiH, te bi uskoro mogao biti donesen moratorij na povećanje ovih trošarina.

Prijedlozi radne grupe su završeni, te bi oni vrlo skoro trebali biti predstavljeni Upravnom odboru UNO BiH, koji će donijeti konačnu odluku, piše Radiosarajevo.ba.

Ova grupa privela je kraju svoj posao i uskoro bi trebali predati izvještaj Upravnom odboru. Pripremili su jedan opširniji materijal o stvarnom stanju tržišta i prodaje duhana i duhanskih prerađevina u BiH, sa svim parametrima. Na kraju će UO UNO BiH donijeti konačnu odluku hoće li nastaviti s podizanjem trošarina ili će to biti zaustavljeno. Tri su prijedloga grupe: da se nastavi povećanje trošarina da se zaustavi povećanje samo u 2019. godini, odnosno da povećanje bude zaustavljeno na duže vremensko razdoblje, istaknuo je izvor iz radne grupe.

Ipak, iz Upravnog odbora UNO BiH potvrdili su kako takva odluka neće biti donesena uskoro, iako su se mnogi nadali da bi ona mogla biti razmatrana već 27. travnja, kada je zakazana nova sjednica UO UNO BiH.

Nemamo još informacije da je radna grupa završila konačne prijedloge. Kada radna grupa završi svoj posao Upravni odbor UNO BiH će donijeti konačnu odluku o cijelom slučaju, istaknula je Nataša Krsman, glasnogovornica UO UNO BiH.

Inače, trošarine na duhan i duhanske proizvode, u skladu sa Zakonom o trošarinama u BiH, naplaćuju od 1. srpnja 2009. godine.

Riječ je o posebnom porezu za duhan i duhanske prerađevine u BiH, a čija visina se svake godine uređuje Odlukom o otvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i duhan za pušenje, koju donosi Upravni odbor UNO BiH.

Tijekom 2009. godine plaćane su trošarine koje su iznosile: proporcionalna trošarina u visini 42 posto maloprodajne cijene i fiksna trošarina u iznosu od 0,15 KM po paklici cigareta. Nakon toga, UO UNO BiH donosio je odluke o posebnoj ili minimalnoj trošarini na cigarete za svaku sljedeću godinu i to na način da je proporcionalna uvijek bila 42 posto maloprodajne cijene cigareta, dok se fiksna trošarina svake godine povećavala za 0,15 KM po paklici, pojasnio je Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

Prema njegovom pojašnjenju od 2009. do 2017. visina fiksne trošarine se povećala za 1,2 KM po paklici cigareta.

Prihodi od trošarina prve godine naplate iznosili su 449,4 milijuna KM, a svake godine su se dodatno povećavali, da bi u prošloj godini iznosili gotovo duplo više, odnosno 807,7 milijuna KM.

Zbog ovakvog velikog povećanja trošarina na duhan i duhan došlo je i do naglog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH, zbog čega su pokrenute brojne akcije nadležni policijskih agencija i poreznih inspektora.

Kovačević kaže kako se i u ovoj godini nastavljaju slične aktivnosti.

Veoma je zanimljivo i da još uvijek nije poznato koliko je duhana i duhanskih prerađevina točno oduzeto tijekom ranijih godina, a zanimljivi su podaci stručnjaka iz Odjela za makroekonomsku analizu UNO, u kojima stoji da BiH zbog crnog tržišta godišnje gubi pola milijarde KM.

Činjenica je da se na mnogim mjestima u BiH mogu kupiti cigarete koje nisu obilježene trošarinskim markicama ili su pak obilježene markicama drugih zemalja. Činjenica je da je došlo do značajnog pada broja izdanih markica za obilježavanje duhana i cigareta koje izdaje UNO. Sve to skupa navodi i na pomisao da bi negde na području BiH mogla da se nalazi i neka ilegalna tvornica za proizvodnju cigareta koje se plasiraju na crno tržište BiH. Svakako želim napomenuti da se radi o cigaretama koje su potpuno izvan bilo kakve kontrole kad je u pitanju kvaliteta ovih proizvoda, te svi oni koji kupuju ovakve cigarete dodatno ugrožavaju svoje zdravlje, jer se ne zna što je uopće sastav tih cigareta. U ovom smislu trebalo zaista utjecati na svijest onih koji kupuju ovakve cigarete da bi mogli imati zdravstvenih problema, zaključio je Kovačević.

(www.jabuka.tv)