Tvrtke za otkup i preradu jagodičastog i bobičastog voća, Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo i Natural Food d.o.o. Sarajevo, članice Nordic Food Group iz Švedske na širem području BiH do današnjeg dana ukupno su otkupile 3.000 tona maline sorti Miker i Willamette, a u narednom periodu očekuje se i berba tzv. jesenje maline sorte Polka sa planiranom količinom od 500 tona za sezonu 2015, navodi se u priopćenju Natural Fooda, prenosi Akta.ba

Pored malina, Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo i Natural Food d.o.o. Sarajevo već su do sad otkupili 300 tona plantažne jagode i 30 tona šumske jagode, a planirano je da se do kraja ove sezone otkupi još 1.200 tona ostalog jagodičastog i bobičastog voća (plantažne kupine, šumske maline i kupine, te borovnice).

Ukupno planirana količina otkupa jagodičastog i bobičastog voća za sezonu 2015. za ove dvije tvrtke je 5.000 tona, za šta postoje osigurana sredstva od 10.000.000 eura, što je u skladu sa planom.

Inače Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo osnovan je 2004. godine i u svom vlasništvu ima dvije hladnjače u Bugojnu i Srebrenici.

Hladnjača u Bugojnu ima kapacitet od 40 tona dnevnog zamrzavanja i 200 tona skladištenja, dok hladnjača u Srebrenici ima kapacitet od 80 tona dnevnog zamrzavanja i 2.000 tona skladištenja.

Firma Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo ima stalno uposlenih 60 radnika koji rade u dvije smjene tijekom cijele godine, a prerađuju i izvoze smrznuto jagodičasto i bobičasto voće pretežno na područje Skandinavije (Švedska, Danska, Norveška i Finska).

Firma Natural Food d.o.o. Sarajevo osnovana je 2014. godine i u svom vlasništvu ima također dvije novoizgrađene hladnjače u Željeznom Polju u općini Žepče hladnjaču u Vitezu.

Hladnjača u Željeznom Polju ima kapacitet od 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja, a hladnjača u Vitezu ima kapacitet od 75 tona dnevnog zamrzavanja i 1.800 tona skladištenja.

U rujnu ove godine očekuje se dovršetak administrativnog dijela hladnjače u Vitezu, te početak prerade, sortiranja i pakovanja u ovom objektu, gdje će proizvodnja krenuti najprije sa radom u jednoj smjeni, a od siječnja 2016. godine, planirano je da se uvede i druga smjena čime će se prerađeno jagodičasto i bobičasto voće izvoziti na područje Skandinavije, Švicarske, Turske, Belgije, SAD, Kanade i Hrvatske.

Tijekom 2014. i 2015. godine Natural Food d.o.o. Sarajevo ukupno je investirao u ove dvije hladnjače 6.000.000 KM, od čega u Željezno polje milijun KM, a u Vitez 5.000.000 KM, a dovršetkom hladnjače u Vitezu to će biti jedna od najsuvremenijih hladnjača u ovom dijelu jugoistočne Europe.

Do današnjeg dana u Natural Food d.o.o. Sarajevo zaposlenje je pronašlo ukupno 50 novih radnika.

Bos Agro Food d.o.o. i Natural Food d.o.o. servisiraju ukupno 4.000 koperanata na području istočne Bosne (Srebrenica, Bratunac, Milići, Zvornik), srednje Bosne (G. Vakuf/Uskoplje, Bugojno, D. Vakuf, Travnik, N. Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Zenica, Žepće, Zavidovići, Maglaj), te zapadne Bosne (V. Kladuša, Cazin, Bužim, Krupa, Sanski Most), a svim koperantima se plaća na tjednom nivou i to putem bankovnog transfera novca na račune koperanata, a do današnjeg dana su izmirene sve obveze prema koperantima.

Akontativna (minimalna) cijena maline sorti Miker i Willamette za sezonu 2015. iznosi 3,30 KM/kg, a finalna cijena će biti određena po okončanju sezone branja.