Paradajz treba da bude prisutan na trpezi uvijek kada je to moguće, zato što je odličan izvor vlakana, vitamina, minerala i fitonutrijenata. Sadrži velike količine vitamina B6, C i K. U njima se također nalaze beta karoten (provitamin A), biotin (vitamin B7), niacin (vitamin B3), kao i kalij, fosfor, cink, gvožđe i dr.

Treba ga konzumirati dok je svjež, zbog toga što kombinirano djelovanje željeza i vitamina C pomažu sintezi hemoglobina i formiranju novih crvenih krvnih zrnaca, što djeluje preventivno protiv anemije.

5 razloga zašto da sada posadite paradajz u kante:

1. Paradajz posađen u kante može da se unese u kuću tijekom lošeg i hladnog vremena, ali isto tako može da se iznese na terasu ili u dvorište kada temperatura pređe 18 stupnjeva. Shvatite to, kao kada sadite povrće u plasteniku – stvarate mu divnu i pogodnu klimu.

2. Da biste gajili paradajz na ovaj način, nije vam potrebna bašta ili dvorište – Dovoljne su vam kante, zemlja i sadnice paradajza.

3. Uživajte u baštovanstvu bez mučenja – nema okopavanja, pljevljenja itd. – Samo se postarajte da s mladice paradajza skidate zaperke kako bi vam rađao krupan i sočan plod.

4. Uštedjet ćete na vodi jer ovaj vid baštovanstva zahtjeva minimum navodnjavanja.

5. Uštedjet ćete na đubrivu – Štoviše, možete da koristite organsko đubrivo koje će pomoći da biljka iznese zdrave plodove.

Kako posaditi paradajz u kante?

Nađite veliku kantu (od 10 litara) ili veliku saksiju. Kupite kompost ili zemlju, kao i sadnice paradajza, pa ga duboko zasadite u zemlju. Kantu čuvajte u idealnim uvjetima i redovno zalijevajte paradajz.

Vodite računa o tome da ima dovoljno sunca i toplote. Ovako posađen paradajz već u lipnju može da donese prve plodove.