Začinske biljke svojim mirisima odbijaju nametnike pa ih je dobro posaditi uz rub gredice, a prostor možete bolje iskoristiti tako da različite vrste povrća sadite jedne pokraj drugih. U povrtnjaku je važno izmjenjivati biljke koje imaju različite zahtjeve. Tradicionalno se to rješavalo plodoredom, no danas sve popularnije postaju mješovite kulture. Sadnjom više različitih biljaka na istoj gredici bolje se iskorištava prostor, stoga su mješovite kulture osobito pogodne za manje vrtove. Dok se na poljima biljke sade u ravne redove s mnogo prostora između njih kako bi se olakšao pristup teškim strojevima, u vrtu nam nešto gušće posađene biljke neće smetati. Baš naprotiv.

U mješovitoj kulturi, kao i u prirodi, biljne zajednice tijekom vegetacijskog perioda rastu neposredno jedna uz drugu. Tako njihovo lišće zasjenjuje tlo i štiti njegovu vlagu od isparavanja. Dobro promišljena mješovita kultura na jednoj gredici mora se nadopunjavati, kako nadzemno, tako i podzemno.Biljke moraju biti odabrane tako da se međusobno ne ugrožavaju svojim listovima i plodovima, a uvijek mora ostati dovoljno prostora za svjetlost i zrak.

Harmonična dopuna osobito je važna u području korijena. Korjenasto povrće tako se odlično nadopunjuje s lisnatim povrćem, dok bi se s biljkama iste porodice moglo natjecati za podzemni prostor.Važno je kombinirati i biljke koje iz zemlje ne crpe iste tvari i nisu podložne istim bolestima.

Cikla

Cikla bolje raste ako se posadi uz luk, korabicu, bosiljak, grah, salatu, kupus ili rajčice. Ako je posađena uz luk, odbija neke kukce i korove.

Patlidžan

Patlidžan možete pokušati zaštititi od napada štetnika tako da kraj njega posijete amarant ili grah.

Luk

Luk se obično sadi uz mrkvu jer odbija mrkvinu, a mrkva lukovu muhu. Posijete li kamilicu pored luka, poboljšat ćete mu aromu.

Rajčica

Bosiljak tjera bijelu mušicu (Trialeurodus vaporarium). Dobro se slaže s rajčicom. Kraj svake stabljike rajčice posadite tri sadnice bosiljka. Dobri susjedi rajčicama također su zelena salata, cikorija, češnjak, korabica, mrkva, kukuruz, grašak, rotkvice, suncokret, luk, češnjak, cikla, celer i kim. Loše se slaže s komoračem i graškom, a poželjno ju je saditi što dalje od krumpira.

Blitva

Nije pretjerano zahtjevna pa će joj dobri susjedi biti mrkva, niski grah, radič, rotkva i kupusnjače.

Češnjak

Posađen u blizini ruža tjera uši. Sadi li se oko voćaka učinkovit je protiv voćnih moljaca. Štiti od kovrčavosti lista breskve i krastavosti jabuke. U blizini rajčica odbija grinje. Ipak, grah, grašak i kupusnjače loše podnose njegovu blizinu.

Brokula

Posađena uz kopar ili metvicu bolje raste. Slaže se i s jagodama.

Grah

Niski grah dobro je saditi uz suncokrete ili čičoke jer voli djelomičnu sjenu. Sve vrste graha dobro je posaditi uz kukuruz, krumpir, kukuruz i celer jer te biljke zahtijevaju mnogo hranjivih tvari, a grah fiksira dušik. Manje je izgledno da će ga napasti štetnici ako su uz njega posađene petunije. Raste snažnije uz čubar.

Izvor: Dom i dizajn