Problemi s komarcima, muhama, osama i svim ostalim insektima već standardno nastupe kada dođu ljetni, vrući dani, a vi biste se baš tada željeli odmoriti u svom nedavno uređenom balkonskom prostoru. Ipak, to ne znači da ne postoji rješenje kako ih se riješiti. Uz razne stvarčice koje možete pronaći u trgovinama, insekte možete "otjerati" i biljkama na svom balkonu. Pogledajte koje su to dekorativne biljke prirodno rješenje za "tjeranje" dosadnih insekata.

BILJKE KOJE ODBIJAJU KOMARCE

Biljke koje pomažu u borbi protiv komaraca naši su heroji. Dok zujave napasti tjeraju svojim eteričnim svojstvima, za čovjeka su olfaktivno ugodne, a i vizualno su lijepe. Način obrane od komaraca je kreiranje gredice u kojoj rastu lavanda, bosiljak, menta, mirisne pelargonije i kadifice.

Naravno, da bi eterična moć tih biljaka došla do izražaja, potrebno je posaditi više od jednog primjerka i smjestiti se u njihovoj neposrednoj blizini radi što boljeg učinka, govori vrtlarica Andreja Čoh i u nastavku nabraja i objašnjava koje su to biljke koje jednostavno morate imati ako se želite zauvijek riješiti komaraca i bezbrižno uživati u sunčanim danima bez straha od uboda.

Lavanda

Snažni miris lavande od eteričnih ulja koja se mogu destilirati iz cvjetova često se koristi u aromaterapiji. Osim što će svojim mirisom otjerati komarce, lavanda će vas smiriti i djelovati pozitivno na vaše raspoloženje.

Menta

Osim komaraca, menta će svojim mirisom otjerati i mrave, buhe i ostale razne druge insekte. Osim toga, buketići suhe mente imaju uistinu neugodan miris za miševe.

Bosiljak

To je najjači repelent i svojim će mirisom otjerati komarce, ali i druge insekte. Ako vas komarac ugrize, protrljajte to mjesto listovima od bosiljka, smanjit ćete svrbež. Danas postoje brojne sorte bosiljka koje će svaki prostor uljepšati svojom bojom, mirisom i izgledom.

Ružmarin

Komarci nikako ne podnose miris ružmarina. Dovoljno je teglicu s ružmarinom postaviti na prozorsku dasku i komarci neće ulaziti u prostoriju, posebno kada je u cvatu. Miris ružmarina bit će intenzivniji ako protresemo biljku, a time i učinkovitiji. Osim toga, lišće ružmarina pomoći će vam da ublažite svrbež i upalu od uboda komaraca. Od eteričnog ulja ružmarina možete napraviti preparat protiv komaraca.

POSADITE BILJKE KOJE ODBIJAJU OSE

Jedan od načina odbijanja osa je sadnja sorti biljaka koje odbijaju ose poput metvice, majčine dušice, eukaliptusa, pelina i citronele. Posadite ih bilo gdje u blizini svoje kuće, pogotovo tamo gdje ste u prošlosti vidjeli ose. Cvijeće poput nevena i pelargonija lijepo je i također odvraća ose.

Postoji nekoliko biljaka koje je bolje izbjegavati jer zapravo privlače ose. To uključuje slatki komorač, divlju mrkvu i stolisnik.

Metvica

Metvica (lat. Mentha) je rod cvjetnica s oko trideset raznih vrsta trajnica iz obitelji Lamiaceae. Metvica je rasprostranjena u Australiji, Americi, Europi i Aziji. Također postoji nekoliko hibridnih vrsta. Metvica aromatična biljka, koja naraste do visine od 10 do 120 cm, listovi su većinom tamno zelene boje. Njezin divni i opijajući miris otjerat će ose, a vas oduševiti i večer učiniti ugodnijom.

Eukaliptus

Eukaliptus, rod vazdazelenog grmlja i drveća porijeklom je iz Tasmanije i Australije. U svojim listovima sadrži otrovne sastojke koji mu služi kao obrana od raznih kukaca, pa tako i osa.

Majčina dušica

Majčina dušica je ljekovita biljka koja ne sadrži niti jedan štetan sastojak. Latinski naziv ove biljke je Thymus serpyllum, a u narodu je poznata kao bakina dušica, divlji bosiljak, tamjanika, mažurana, bukovica, čabrac i poljski ili vrtni timijan. Majčina dušica najviše raste na kamenjaru, ravnicama, suhim travnjacima, obroncima i livadama. Riječ je o biljci koja cvjeta na osunčanim i toplim mjestima. Smatra se da je majčina dušica porijeklom s Mediterana, a danas ju je moguće vidjeti gotovo u svim toplijim krajevima svijeta.

Pelin

Riječ je o biljci gorkog ukusa, koja osim svojih poznatih ljekovitih svojstava ima i tu osobinu da je odlična biljka protiv osa. Zasadite je kao ukras i riješite se malih i neugodnih napasnika.

BILJKE KOJE TJERAJU ZMIJE

Stručnjakinja za vrtlarstvo Lindsay Hyland kaže da zapravo ne tjeraju sve biljke sve zmije - neke su odbojne samo određenim vrstama. Evo popisa koji svakako valja znati.

Zmijska biljka

Postoji više od tračka ironije u tome da je zmijska biljka, koja se također nazivamo i svekrvin jezik, poznata kao biljka koja odbija zmije. Iako se zmije ne boje imena, njezin gotovo mitološki zmijski izgled odbija zmije - one je se boje.

- Često se sugerira da je vizualni izgled ove biljke ono što odvraća zmije, ali nisam našla nikakve dokaze koji bi to poduprli - primjećuje Phillips. Umjesto toga, ona kaže da je "vjerojatno oštro i kruto lišće" ono što tjera zmija podalje od ove biljke. Bonus je to što zmijska biljka zahtjeva vrlo malo održavanja (tehnički je sukulent i vrlo popularna sobna biljka) i smatra se odličnim izborom za početnike u uzgoju biljaka.

Božikovina

Poput zmijskih biljaka, božikovine - koje možda prepoznajete po crvenim bobicama koje su prikladne za blagdane i zubatom lišću - mogu zadržati zmije podalje zahvaljujući površini svojih bodljikavih listova.

Krizanteme

Neslužbeni jesenski cvijet, krizanteme, nisu samo lijep dodatak vašem dvorištu - također su vrlo moćan repelent za zmije.

- Postoje mnoge biljke koje odbijaju zmije, ali najučinkovitije su one koje sadrže kemikaliju koja se zove buhač. Ova prirodna kemikalija dolazi iz cvijeta krizanteme i smrtonosna je za zmije - kaže Hyland

Krizanteme će također držati podalje mnoge insekte. Zapravo, prema National Geographicu, kemikalija se "može ekstrahirati i upotrijebiti za stvaranje prirodnih insekticida kojima poljoprivrednici prskaju usjeve kako bi ih zaštitili od grinja, mrava i lisnih uši, a da ne naškode ničijem zdravlju."

Neveni

Hyland je također ukazala na druge biljke s jakim mirisima koje mogu otjerati zmije, uključujući neven.

- Neven ispušta jak miris koji mnoge zmije smatraju nepodnošljivim pa će izbjegavati područja na kojima je zasađeno ovo cvijeće - kaže Hyland. Poput krizantema, i neven ima dvostruko djelovanje kao jedno od najpopularnijih sredstava protiv insekata.

- Posadite ih po obodu svog vrta ili na područjima gdje želite otjerati zmije - preporučuje Benita Middleton, glavna vrtlarica u Benita‘s Garden Services.

Češnjak

Kada je riječ o talijanskoj kuhinji, bosiljak i češnjak idu ruku pod ruku. A kako se ispostavilo, oboje odbijaju i zmije.

- Neki ljudi vjeruju da jak miris češnjaka odbija zmije. Sađenje češnjaka oko vašeg vrta ili korištenje sredstava za prskanje na bazi češnjaka može ih donekle odvratiti - objašnjava Middleton.

Limunska trava

Još jedna biljka čiji miris zmije ne podnose je limunska trava. Zapravo, kao što Bryan Clayton, izvršni direktor tvrtke GreenPal, primjećuje.

- Njegova aroma citronele često se koristi u repelentima za insekte - ističe.