Porezna uprava u Hrvatskoj od početka godine može blokirati bilo koju stranicu na Internetu za koju procijeni da je ''štetna za društvenu zajednicu'', objavio je Index.

Odvjetnik Vlaho Hrdalo kaže da se Hrvatska ovakvim zakonskim rješenjem svrstala uz zemlje poput Sjeverne Koreje, Pakistana ili Sudana.

Hrdalo smatra kako ovakav zakon daje prevelike ovlasti Poreznoj upravi, odnosno da se može iskoristiti protiv osobe za koju prethodno nije pravosnažno utvrđeno da je počinila neko kažnjivo djelo.

Prema njegovim riječima, ovakav zakon omogućava Poreznoj da prvo sruši Internet stranicu, ali da razliku od te ustanove dokaze treba osigurati vlasnik, prenijela je Srna.

Hrdalo je naveo kako su moguće zloupotrebe Zakona, te da je to dodatno oružje osobama iz sustava koje se žele s nekim obračunavati.

Prema Općem poreznom zakonu, koji je u Hrvatskoj stupio na snagu 1. siječnja, Porezna uprava može blokirati bilo koju stranicu na Internetu za koju, prema nedefiniranim kriterijima, procijeni da je štetna.

Index navodi da i u drugim europskim zemljama, poput Francuske, Belgije, Danske, Estonije, Poljske ili Češke, postoji mogućnost da porezna ili druga državna tijela blokiraju sadržaj na Internetu, ali su njihove ovlasti znatno preciznije definirane.

Iz Porezne uprave su naveli da je riječ o kontroli obavljanja djelatnosti putem Interneta i propisivanju normativnih mehanizama koji će omogućiti da se spriječi poslovanje putem Interneta kada se obavlja izvan zakonskih okvira.

Dodatni razlog za propisivanje navedene odredbe je da se spriječi da se obavljanjem gospodarske djelatnosti putem Interneta izbjegne oporezivanje prihoda, a sprječava se i teško nadoknadiva šteta za društvenu zajednicu, poručili su iz Porezne.

Blokada stranica bit će prekinuta kada pravno ili fizičko lice ispuni uvjete za obavljanje gospodarske djelatnosti u skladu s posebnim propisima, koji su na snazi.