U BiH sve stoji. Rastu jedino cijene. Poskupljenjima osnovnih životnih namirnica, od početka godine, kraj se, izgleda, ne nazire. Nakon goriva, ulja, mesa, šećera i brašna izvjesno je i poskupljenje kruha. I dok se uvozi nekontrolirano, cijene divljaju, domaća proizvodnja pred kolapsom zbog tržišnih viškova, piše Federalna.ba.

Cijene hljebnog žita na burzi skaču. Mlinari podižu cijene brašna, a poskupljenja najavljuju i pekari. S druge strane, ratari podsjećaju da se velike količine jeftinog brašna i pšenice iz regije uvoze, dok domaće propada, te da osnova za poskupljenje kruha i pekarskih proizvoda - nema.

Nema osnove za poskupljenje

"To poskupljenje u odnosu na prošlu godinu, kad promatramo Srbiju, Hrvatsku, Mađarsku iznosi 35-40 eura po toni, dakle ako smo imali prošle godine u žetvi pšenicu, sad imamo 190-195 eura po toni. Tako će se cijene mlinskih proizvoda veoma brzo početi usklađivati s cijenama pšenice", pojašnjava predsjednik Udruženja mlinara RS-a Zoran Kos.

"Kad je jeftina pšenica, onda im je skupo gorivo. Kad je gorivo, onda je neka treća stvar... Mislim da nema osnova za poskupljenje kruha", dodaje Boško Radić, predsjednik udruženja poljoprivrednih proizvođača "Sela Semberije".

"Cijena kruha treba da bude 70 pfeninga, nije to kilogram kruha to je vekna od 500-700 grama i treba da je 0,70 KM. Pa pogledajte, nijedan mlin nema da je propao ni mlinar ni pekar, propao je samo poljoprivredni proizvođač", ističe Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Ulje, šećer, meso, gorivo... Od početka godine u BiH cijene životnih namirnica samo su rasle.

"I ono što je najlošije od svega je da vi za istu količinu novca dobijete mnogo manje robe i to je ono na što mi stalno upozoravamo, a problemi se javljaju zbog toga što kod nas veoma mali broj proizvoda ima ograničene marže, to su ulje, brašno, šećer... Sve ostalo je na režimu slobodnog formiranja cijena, jer je otvoreno tržište", kaže predsjednik Udruge potrošača regije Bijeljina Jovo Vasilić.

Uvoz cvjeta, cijene divljaju

Tržište otvoreno, robne rezerve ne postoje. Dok uvoz cvjeta, cijene divljaju, domaća proizvodnja pred kolapsom. Problem plasmana i tržišnih viškova najviše izražen u proizvodnji mesa.

"Situacija s tovnim bikovima u Semberiji je zapetljana toliko, da ne znam kako će se to riješiti ovi što su dospjeli su i prerasli i ne mogu da se prodaju, novi dospijevaju, hrane ponestaje", pojašnjava Bakajlić.

"Prošle godine smo zajedno radili na rješavanju tog problema i u tome smo uspjeli. Ako se javi potreba i ove ćemo godine reagirati", zaključuje Boris Pašalić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu RS-a.

Molbe, apeli, prosvjedi, upozorenja nisu urodili plodom. Domaća proizvodnja u jeku sezone bez podrške i zaštite. Na gubitku proizvođači, na gubitku i građani. Profitiraju jedino uvoznici.