Cijene nafte porasle su danas a međunarodnim tržištima iznad 87 dolara pod utjecajem naznaka snažnije potražnje i smanjene opskrbe iz vodećih proizvođača.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila viša za 33 centa nego na jučerašnjem zatvaranju trgovine i iznosila je 87,22 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,55 dolara.

Na američkom tržištu barel s rokom isporuke u svibnju poskupio je danas 31 cent, na 82,47 dolara. U istom iznosu poskupio je i u terminskim ugovorima s rokom isporuke u travnju, koji istječu u srijedu, i stajao je 83,03 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1,68 dolara.

Na početku tjedna poticaj cijenama bili su smanjeni izvoz iz Iraka i Saudijske Arabije i naznake snažnije potražnje i gospodarskog rasta u Kini.

Prerada u kineskim rafinerijama porasla je u siječnju i veljači za tri posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje kako bi se podmirila pojačana potražnja za gorivom u vrijeme praznika Lunarne nove godine. Porasla je i industrijska proizvodnja i promet u maloprodaji, označivši solidan početak godine.

"Podaci o potražnji za naftom ugodno su iznenadili, a cijene je poduprlo i produljenje dobrovoljnog smanjenja opskrbe iz OPEC+ do kraja lipnja", rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a.

Značajniji rast cijena zakočio je veći ruski izvoz

Značajniji rast cijena zakočio je pak veći ruski izvoz nakon napada ukrajinskih dronova na naftnu infrastrukturu.

"Napadi će vjerojatno smanjiti preradu sirove nafte u Rusiji do 300 tisuća barela dnevno, povrh redovnog zatvaranja (rafinerija) radi održavanja", napisali su analitičari JP Morgana u bilješci. "Manja prerada značit će veći izvoz sirove nafte", dodali su.

Rusija će u ožujku povećati izvoz nafte preko svojih zapadnih luka za gotovo 200 tisuća barela dnevno koji će se nadovezati na mjesečni plan o izvozu 2,15 milijuna barela dnevno.

Trgovci su suzdržani i zbog sjednice američke središnje banke i mogućih signala o kamatnim stopama, nagađaju analitičari.

"Tržište se možda konsolidira u očekivanju signala s ovotjedne sjednice Feda o smanjenju kamatnih stopa", rekao je Suvro Sarkar iz banke DBS.

OPEC je u odvojenom izvješću objavio da je u ponedjeljak barel košarice nafte njegovih članica poskupio 93 centa, na 85,71 dolara.