Stanovnici australskih gradova pogođenih poplavama pojačali su napore u izgradnji nasipa s vrećama pijeska u srijedu uoči nove kiše, iako su vlasti priopćile da će oborine biti manje od prošlotjednih.

Predviđena kiša u saveznoj državi Victoria vjerojatno neće izazvati veće poplave, iako bi dijelovi istočne Australije mogli primiti do 100 mm kiše u sljedećih pet dana, otprilike desetinu ukupne godišnje količine za neka područja, izvijestio je Ured za Meteorologija.

Prošlog tjedna u dva dana u većem dijelu države Victoria, južnom dijelu Novog Južnog Walesa (NSW) i sjevernim dijelovima Tasmanije pale su gotovo jednomjesečne oborine, izazivajući iznenadne poplave.

Poplavne vode i dalje rastu oko nekoliko gradova u unutrašnjosti Australije u dvjema najmnogoljudnijim državama Australije, NSW i Victoriji, a dužnosnici pozivaju stanovnike da se evakuiraju prije nego što budu odsječeni.

Stanovnici nekih područja, uključujući viktorijanski ruralni grad Echuca, suočavaju se s drugom poplavom u tjedan dana.

Zemljani nasip izgrađen je u Echuci, oko 250 km sjeverno od Melbournea zbog upozorenja da bi najveća australska rijeka Murray mogla probiti gotovo 30-godišnji maksimum.