Jaka kiša u obalnim područjima na jugoistoku Brazila izazvala je poplave i odrone u kojima je stradalo 36 ljudi, a nekoliko stotina njih ostalo je bez svojih domova, izvijestile su lokalne vlasti.

Vlada savezne države Sao Paulo potvrdila je da je 36 ljudi smrtno stradalo, a stotine su napustile svoje domove ili su ostale bez krova nad glavom nakon jakih padalina u priobalju.

Guverner Tarcisio de Freitas sastat će se u ponedjeljak s dužnosnicima saveznih vlasti kako bi koordinirali pomoć ljudima koje je zadesila tragedija, stoji u priopćenju, prenosi Hina.

Savezna vlada naložila je nekoliko ministarstava da pomognu stradalima, obnove infrastrukturu i počnu s obnovom. Sao Paulo proglasio je 180-dnevno izvanredno stanje u šest gradova zbog ekstremnih vremenskih prilika.

Luka Santos, najveća u Latinskoj Americi, zatvorena je zbog jakih udara vjetra i valova većih od jedan metar, izvijestili su lokalni mediji.

Spasilačke službe nastavljaju potragu za žrtvama, obnavljaju veze među izoliranim zajednicama i čiste ceste, iako su neke još blokirane, pa brojni turisti ne mogu doći na karneval.

Brazilski predsjednik Inacio Lula da Silva najavio je na društvenim mrežama da će u ponedjeljak posjetiti najteže stradala područja.

Vremenske prognoze najavljuju nastavak snažnih oborina, navodi Reuters.