Američki državni tajnik Mike Pompeo sastao se u utorak u Istanbulu s vjerskim dužnosnicima s kojima je razgovarao o vjerskim slobodama u Turskoj i regiji, no, iako nikakav susret s državnim dužnosnicima nije predviđen, Pompeo je potvrdio da bi ih volio "uvjeriti" da prestanu s "vrlo agresivnim" akcijama. 

Pompeo, čiji je program posjeta izazvao kritike Ankare, ujutro se sastao s carigradskim patrijarhom Bartolomejom, duhovnim poglavarom Pravoslavne Crkve, u sjedištu Ekumenske Carigradske patrijaršije, prije nego je obišao obližnju džamiju Rustem Paša, prenosi Hina.

U društvu supruge i američkog veleposlanika u Ankari Davida Satterfielda, Pompeo se u svom hotelu potom sastao i s apostolskim nuncijem u Turskoj Paulom Russelom.

Šef američke diplomacije je na spomenutim sastancima razgovarao o "vjerskim pitanjima u Turskoj i regiji" te potvrdio "čvrsto stajalište SAD-a prema tom pitanju" koje je Pompeo naveo kao glavni prioritet na području ljudskih prava.

"Zasigurno imamo o čemu razgovarati po pitanju vjerskih sloboda u Turskoj", rekao je Pompeo.

Turska je u srpnju doživjela val kritika iz kršćanskog svijeta kada je bivšu baziliku Svetu Sofiju, koja se nalazi na popisu svjetske baštine, ponovo pretvorio u džamiju, oduzevši joj status muzeja.

Ankara je poručila da su vjerske slobode u Turskoj zaštićene te da se SAD pogleda u zrcalo i suoči s rasizmom, islamofobijom i zločinima iz mržnje u vlastitoj zemlji.

Bez bilateralnih razgovora, Pompeo neće moći s turskim kolegama razgovarati o brojnim spornim pitanjima koje je jučer naveo u razgovoru s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. S njim se, rekao je, složio da su nedavni potezi Turske bili "vrlo agresivni", a razgovarali su i o turskoj potpori Azerbajdžanu u sukobu u Nagorno Karabahu i ponašanju Turske u Libiji.

Nedavno je State Department potvrdio da su sankcije Turskoj "vrlo realne".