U svrhu objektivnog informiranja javnosti dužni smo reagirati na navode gosp. Ivančevića, koji su samo nastavak pomno smišljene i orkestrirane kampanje iz Sarajeva čiji je cilj napraviti kaotične političke odnose kako bi se produbila svakako napeta situaciju i onemogućio bilo kakav dogovor.

Dok se neriješeni problemi u općini Prozor-Rama nagomilavaju, načelnik općine Jozo Ivančević, umjesto da radi svoj posao, po već ustaljenom obrascu u drugima traži opravdanje za svoj nerad i nesposobnost, te populistički nastupa s nepotpunim, neutemeljenim i tendencioznim informacijama. Pa tako načelnik općine Prozor-Rama paušalno i bez ikakvih valjanih argumenata iznosi tvrdnje da je HDZ BiH propustio ispuniti svoja obećanja na razini cijele BiH. Njegovi istupi nisu ništa što već ranije nije viđeno i pročitano na račun predsjednika Čovića, HNS-a i ljudi iz HDZ BiH koji su na čelnim funkcijama na svim razinama vlasti. Nevješto pokušava prikriti svoj nerad i nadasve loše gospodarsko i duhovno stanje u općini Prozor-Rama.

Tek toliko podsjećanja radi, gospodin je  načelnik općine s najvećim proračunom u BiH po glavi stanovnika,  i autokratski  vladajući  Ramom od 2008. godine potrošio više od 250 milijuna KM u besmislena ulaganja koja su  malo ili gotovo nikako  doprinijela razvoju općine ili ostanku mladih u Rami. Od načelnika i njegovih službi nismo dobili statističke podatke koliko se Hrvata iselilo iz Rame koja ima i novac i moć da napravi održivu sredinu za bolji život, vjerojatno jer su to uglavnom Hrvati neistomišljenici s politikom rukovodstva Općine, pa sigurno prema mišljenju uvaženog načelnika i „nisu pravi Hrvati“.

Prema crkvenim podacima i podacima kojima raspolaže država, na području Rame boravi 10700 Hrvata, dok je iselilo preko 2300, što je za teritoriju Rame jedne bogate hrvatske općine poražavajuća brojka od 18%. Čak i na većem teritoriju cijele države, gdje su bila osobito teška stradanja hrvatskog naroda posebno u sredinama u kojima su Hrvati bili manjina, postotak „iseljenih“ Hrvata je 12%. Postavlja se opravdano pitanje zašto se i koji su to razlozi  za migraciju i iseljavanje  velikog  broja  Hrvata  s prostora općine  Rame, u kojoj on suvereno vlada i ima i novac i moć da napravi održivu sredinu za bolji život.

Dva su moguća odgovora na to pitanje. Prvi i temeljni je sadržan u sposobnosti i doraslosti za obnašanje ove funkcije, a drugi je moguće potražiti u činjenici da su u pitanju  uglavnom Hrvati, koji ne pripadaju njegovom političkom plemenu.

Je li načelnik općine Prozor-Rama  čekao baš da na ovaj način i sada eksponira to pitanje, trenutak kada je žalba Općine Prozor-Rama protiv  prvostupanjske presude  suda u Konjicu u predmetu tužbe Općine Prozor-Rama protiv H.O. Kuće mira Franjevačkog samostana odbijena kao neosnovana. O navedenome smo proteklih godina javno govorili i ukazivali na netransparentnost trošenja sredstava, nejasnu vlasničku strukturu, netransparentnost dodjela donacija Kući mira, a ova presuda je potvrdila da smo bili apsolutno u pravu. Žiteljima Rame  je poznato da ovo nije  jedini slučaj kada je načelnik koristio javna sredstva za podmirivanje osobnih interesa, koja su po njegovom slobodnom nahođenju i njemu svojstvenim pravilima, dijametralno suprotni javnim interesima i interesima općine Rama. Moglo bi se tu štošta dodati i napisati u prilog upitnog i netransparentnog poslovanja u upravljanju javnim sredstvima načelnika općine, ali to je već posao za druge nadležne organe.

Prikrivanje vlastitih slabosti i zloupotrebu javnih sredstava, neosnovanim i tendencioznim blaćenjem politike Hrvatskog Narodnog Sabora i borbe za opstankom Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini, dovoljno govori o karakternim crtama dotičnog gospodina i njegovoj beskrupuloznosti. Ništa mu nije sveto osim njegovih i njemu odanih osobnih financijskih interesa i zadržavanja konformističkog i samodržačkog  statusa u općini.  

Jasno je da ovakve i slične, krajnje tendenciozne izjave i huškanja gosp. Ivančevića ne doprinose jedinstvu hrvatskog korpusa. Ali što se drugo moglo očekivati  od ovog političkog kameleona nego da u povijesnom  trenutku za opstojnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH stavlja svoj osobni ego i nesposobnost u funkciju narušavanja jedinstva Hrvata u presudnom  trenutku kada je to najpotrebnije da smo jedno i zajedno. Njemu nije stalo da zaštitimo svoje Ustavom zajamčene interese i opstojnost na ovim prostorima nas kao naroda, očigledno mu je bitan njegov osobni interes i interes njegovih nepotizmom probranih istomišljenika, a sve  ostalo može slobodno propasti. Nažalost, politički vidici i svjetonazori načelnika Joze Ivančevića su nejaki i slabašni, tako da svojom  kratkovidnošću ne može prepoznati notorne činjenice koje jasno ukazuju da je ovakvo njegovo neprincipijelno politiziranje štetno i da zasigurno neće doprinijeti nikome, niti dobrom stanju u općini Prozor Rama, a ponajmanje Hrvatima u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Jozo Ivančević je zadnja osoba koja bi trebala putem medija komentirati vladajuće politike u Bosni i Hercegovini i sjednicu HNS-a. Da je želio dobro hrvatskom narodu, došao bi na Sabor i rekao svoje mišljenje, a ne kao i u svom djelovanju i ponašanju prema općini Rama, stavio svoje interese i kvaziemocije ispred hrvatskog naroda, pa insinuacijama pokušava unijet nemir i razdor u hrvatskom korpusu, ali na njegovu žalost i na radost svekolikog pučanstva ostao je neprepoznatljiv, uostalom kao i što je do sada bio politički marginalac i relikt prošlosti.

OO HDZ BiH Rama