Približno 9,6 milijuna francuskih radnika, gotovo polovina zaposlenih u privatnom sektoru, privremeno je ostalo bez posla ili radi skraćeno zbog epidemije Covida-19, objavila je ministrica rada Muriel Penicaud.

Penicaud je u razgovoru za jednu radio postaju izjavila kako potiče kompanije koje su privremeno obustavile rad da ponovno pokrenu poslovanje ako mogu provesti službene smjernice o higijeni i sigurnosne mjere.

Francuska je sredinom ožujka naložila zatvaranje svih pružatelja ugostiteljskih usluga

Francuska je sredinom ožujka naložila zatvaranje svih pružatelja ugostiteljskih usluga čije poslovanje nije nužno u razdoblju karantene, uključujući sve kafiće, barove i restorane.

No, za razliku od nekih zemalja nikad nije uvela ograničenja za poslovanja u segmentu industrije i ostalih uslužnih sektora dokle god postupaju u skladu s propisima o higijeni.

"Cilj je omogućiti ponovno pokretanje poslovanja uz zaštitu radnika, a i da kompanije budu sigurne da mogu omogućiti njihov rad uz zaštitu", rekla je Penicaud.

Najveća žrtva francuskih pravila o sigurnosti je tvrtka Amazon

Opovrgnula je da je inspektorima rada sugerirano da budu blagi prema poslodavcima, istaknuvši kako je trenutno 30 kompanija upozoreno da poboljšaju higijenske mjere u roku od par dana jer će u protivnom biti zatvorene.

Najveća žrtva francuskih pravila o sigurnosti je tvrtka Amazon, koja je prošloga tjedna prema nalogu suda zaustavila aktivnosti u svojim skladištima u Francuskoj, premda je  tvrdila da su njezine mjere zaštite zaposlenika primjerene.

Nakon 11. svibnja mjere o karanteni bi se trebale postupno ublažavati

Ministrica je poručila da će francuske mjere za privremeno otpuštene, prema kojima država radnicima isplaćuje naknadu u visini 84 posto njihove neto plaće, ostati na snazi i nakon 11. svibnja, kada bi se prema najavama predsjednika Emmanuela Macrona mjere o karanteni trebale početi postupno ublažavati.

"Nećemo 11. svibnja prestati s mjerama za privremeno otpuštene, jer bi to izazvalo kaos", poručila je ministrica.