Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je polnoćku u Sarajevskoj katedrali Srca Isusova.

Svečarskom pjesmom "Radujte se narodi" koju je izveo Katedralni zbor počelo je misno slavlje, na početku kojeg je kardinal Puljić pozdravio apostolskog nuncija u BiH Luigija Pezzutoa, uputivši preko njega čestitku papi za rođendan i Božić, te je pozdravio svećenike, časne sestre, misnike, predstavnike Pravoslavne crkve, vjernike, poželjevši mir svima u Svetoj noći.

"Živimo u vremenu beznađa, obavijeni mrakom nemilih ratova koji se vode iz interesnih razloga. Izbaci se brojka od 350.000 mrtvih, kao da su "gljive" a ne ljudi. Opet oni kojima su pamet popili i koje guraju da ubijaju nazivaju teroristima, a oni koji ih u to guraju se veći teroristi. Veliki koji prodaju male ljude. Ruši se Božji zakon, naravni zakon i to nazivaju demokracijom", rekao je kardinal Puljić u propovijedi, naglašavajući kako je izgubljeno poštivanje života, jer se nerođeno ubija, stari se eutanaziraju.

Slavimo Isusa, jer on prosvjetljuje smisao života, vraća dostojanstvo čovjeku, rekao je kardinal Puljić. Jer, nastavio je u propovjedi, nema goreg mraka nego kad čovjek izgubi ljubav, ostane napušten, zaboravljen. Stoga dijete u jaslicama vraća čovjeku dostojanstvo, pokazuje ljubav Boga za čovjeka.

Kardinal Puljić je poželio da zasja Božje svjetlo u srcima ljudi, obiteljima, u svijetu.

"Neka božićna noć prosvijetli srca, odagna beznađe koje je zavladalo u ljudima. Ne dajmo da nam ispiju razum, osjećaj za pravdu, bogobojaznost", rekao je na kraju propovijedi kardinal Puljić čestitajući Božić uz poruku da donese radost vjere i ljepotu života.

Istaknuo je kako narod koji ne voli život nema budućnosti, a "svjetlost Božića izvor je životne radosti, životni hod i suočavanje sa svim izazovima".

"Kako ne spomenuti neko čudno beznađe koje je zahvatilo mnoge da olako napuštaju svoja ognjišta i rodnu grudu. Teško je shvatiti da tu zemlju – za koju su mnogi u ratu, braneći se, podnijeli tolike žrtve, znojeći se privređivali da preživimo – sada olako ostavljamo. Tu, čekajući uskrsnuće mrtvih, leže kosti tolikih naših predaka koji su ginuli na toj grudi i za tu grudu. Zato osjećamo potrebu ohrabriti ljude: da budemo hrabriji suočavajući se sa svakodnevnicom, složno i zauzeto boriti se za jednaka prava, otvarajući perspektive za život", kazao je kardinal.

Ukazao je na bolesne, stare, ostavljene, nezbrinute osobe koji trebaju stalnu pomoć te zahvalio svim dobrim ljudima koji se, kroz razne udruge ili putem Caritasa, uključuju u njihovo zbrinjavanje.

"Doživjeti Božić znači otkriti izvor radosti koja unosi svjetlost u naš životni hod i suočavanje sa svim izazovima", kazao je Puljić i pozvao sve da taj doživljaj unesu u svoje obitelji, da u njima vladaju sloga, razumijevanje, praštanje i suradnja, da ta svjetlost Božića donese radost starim, bolesnim i napuštenima kako bi prenijeli Božju ljubav.

Kardinal je potvrdio da je svjetlo istinito i ono prosvjetljuje svakog čovjeka „zato palimo božićne svijeće na božićnom drvcu kako bi nas podsjetile da mi moramo svijetliti, svjedočeći nadu i hrabrost za život.