Novi šef poljske diplomacije danas je pozvao Zapad da opremi Ukrajinu projektilima dugog dometa koji bi joj omogućili da odgovori na masovne ruske udare "na jeziku koji Putin razumije".

Rusija je jučer izvela nove masovne zračne napade na Ukrajinu, ubivši najmanje pet civila i ranivši 130 ljudi uglavnom u Kijevu i Harkivu, prema ukrajinskim vlastima koje nastavljaju tražiti od zapadnih saveznika povećanu vojnu pomoć.

"Treba odgovoriti jezikom koji Putin razumije"

“Trebali bismo odgovoriti na najnoviji napad na Ukrajinu jezikom koji (ruski predsjednik Vladimir) Putin razumije: jačanjem sankcija kako ne bi mogao proizvoditi novo oružje s krijumčarenim komponentama i davanjem Kijevu raketa dugog dometa koje će mu omogućiti da uništi ruska lansirna mjesta i zapovjedne centre", napisao je Radoslaw Sikorski na X-u, bivšem Twitteru.

Poljska je jedna od glavnih pristaša Ukrajine u Europi, unatoč zahlađenju posljednjih mjeseci zbog trgovinskih sporova. Na dužnosti od sredine prosinca, unutar nove proeuropske poljske vlade, Sikorski je neposredno prije Božića otišao na svoje prvo putovanje u inozemstvo i to svojem ukrajinskom savezniku kako bi ga obavijestio o kontinuiranoj podršci Poljske protiv Moskve.

Tom prilikom pozvao je Europsku uniju i SAD da “mobiliziraju” svoje gospodarstvo i sredstva za proizvodnju kako bi naoružali Ukrajinu.