Poljsko državno rukovodstvo obilježilo je u subotu u nekoliko poljskih gradova 79. godišnjicu izbijanja Drugog svjetskog rata.

Podsjećanjem da je Poljska bila prva žrtva fašističke Njemačke 1. rujna 1939. godine, a da je zatim zemlju 17. rujna rasparčao i Sovjetski savez, i ispostavljanjem prvih proračuna parlamentarnog povjerenstva koliko su koštala ratna razaranja - poljski državni vrh je u Gdanjsku, Vjelunju i Tčevu u zoru obilježio 79. godišnjicu izbijanja rata, piše Beta.

U Drugom svjetskom ratu život je, prema dosadašnjim procjenama, izgubilo oko šest milijuna građana Poljske a specijalno povjerenstvo poljskog parlamenta za reparacije od Njemačke iznijelo je u petak procjenu da je 5.136.000 njih stradalo od njemačke ruke. U taj broj nisu uračunate žrtve sovjetske okupacije i masakra na zapadu današnje Ukrajine od strane ukrajinskih nacionalista.
 
Video: World War II: Invasion of Poland

''Oko 70 posto žrtava su žitelji gradova, pobijeno je 90 posto poljskih Židova. Najveće gubitke pretrpjeli su gradovi Varšava, Lođ, Bjalistok, Lublin i Krakov'', kazao je povijesničar Konrad Vnenk.

Materijalna razaranja najmasivnija su bila u Varšavi i prema najnovijim procjenama povjerenstva, od ukupnog računa Hitlerovoj Njemačkoj od 12 milijardi eura samo za pretvaranje poljskih gradova u ruševine, 8,5 milijardi eura u preračunu otpada na Varšavu.

''Štete u cestovnom prometu procijenjene su na 6,9 milijardi eura, u željezničkom na 16 milijardi eura, a štete u poljoprivredi dostigle su 12,6 milijardi eura'', kazao je profesor Tehničkog sveučilišta u Varšavi Mječislav Pristupa.

Ovo su, prema riječima šefa povjerenstva Arkadijuša Mularčika, koji je i zastupnik vladajuće stranke Pravo i pravda, samo uvodne procjene, a cijeli izvještaj o ratnim gubicima i štetama od razaranja, koji treba poslužiti kao osnova da Poljska od današnje Njemačke, a možda i od Rusije, zatraži ratne reparacije, bit će predstavljen sljedeće godine.
 
Video: Poland during the World War 2

Točno u 4 sata i 45 minuta, kada su prije 79 godina prve salve s njemačkog bojnog broda Schleswig-Jolstein na poljski garnizon na poluotoku Vesterplate u luci Gdanjsk na Baltiku otpočele Drugi svjetski rat, odana je počast braniteljima tog malog garnizona i vojnicima koji su poginuli u Drugom svjetskom ratu.

Premijer Mateuš Moravjecki, ali i predsjednik Andžej Duda, apelirali su na pomirenje u današnjem duboko polariziranom poljskom društvu jer samo tako Poljska više neće biti izložena komadanjima, kao u Drugom svjetskom ratu kada su je rasparčale Hitlerova Njemačka i Staljinov Sovjetski savez, a predsjednik Duda je 1. rujna, upad Njemačke, i 17. rujna, upad Sovjetskog saveza 1939. godine u Poljsku, nazvao crnim mrljama na mapi 100-godišnjice neovisnosti Poljske.

Gradonačelnik Gdanjska, u kome je na vlasti poljska liberalna opozicija, Pavel Adamovič upozorio je na Vesterplate da je 1. rujna 1939. godine tu poljski vojnik prvi put stao u obranu europskih vrijednosti - slobode i demokracije, a da je završnicu poljskih sukobljavanja s totalitarnim režimima donijela tek 1989. godina i pad komunizma u cijeloj Europi.