Poljska premijerka Beata Szydlo u srijedu je navela napad u Manchesteru u kome je poljski bračni par poginuo kako bi ojačala protivljenje njene vlade planu EU da države članice dijele migrantsko breme.

Szydloj je govorila uoči parlamentarnog glasovanja koje je tražila opozicija o smjeni ministra odbrane Antoni Macierewicza.

Ona je pohvalila Macierewicza, rekavši kako on želi snažnu vojsku koja je u stanju suprotstaviti se prijetnjama među kojima je i terorizam.

Pozivajući se na sigurnosne razloge, njena populistička vlada odbacuje pritisak iz EU na Poljsku da prihvati unaprijed određeni broj migranata, čak i po cijenu suočavanja sa sankcijama. Prethodna vlada u 2015. godini je pristala da prihvati do 10.000 izbjeglica koji bježe pred sukobima, ali ja vlada Szydlove poništila tu odluku.

Szydlo je izjavila da Poljska"neće sudjelovati u ludorijama briselske elite". Kazala je da Poljska pruža pomoć ljudima u izbjegličkim logorima na Bliskom istoku.

Govoreći o napadu u kome je poginuo poljski bračni par koji je ostavio njihove dvije kćerke siročadima, ona je upitala: "Kuda ideš Europo? Podigni se s koljena i trgni se iz letargije ili ćeš svakog dana plakati nad svojom djecom".

Ona je iskazala podršku Macierewiczevim mjerama na reorganizaciji oružanih snaga tvrdeći da Europa treba odlučiti "da li želi političare koji kažu kako se trebamo naviknuti na napade i koji nazivaju terorističke napade "incidentima" ili želi političare koji su snažni, koji uočavaju prjetnju i bore se protiv nje, poput Antoni Macierewicza”, prenosi Associated Press.