Poljska je poslala dodatne snage na svoju istočnu granicu nakon što je optužila Bjelorusiju, najbližeg saveznika Rusije, da je vojnim helikopterima narušila njezin zračni prostor. Bjeloruska vojska zanijekala je bilo kakvo kršenje i optužila Poljsku, članicu NATO-a i jednu od najvatrenijih podupiratelja Ukrajine u njezinom sukobu s Rusijom, da je izmislila optužbu kako bi opravdala gomilanje svojih vojnika.

Bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko ranije je ismijavao Poljsku zbog prisutnosti Wagnerovih plaćenika u blizini njihove zajedničke granice. Poljsko ministarstvo obrane priopćilo je da šalje "dodatne snage i resurse, uključujući borbene helikoptere".

Poljska prvo negirala incident

Navode da su obavijestili NATO o povredi granice i da je bjeloruski diplomat pozvan kako bi objasnio incident. Poljska vojska isprva je zanijekala da je došlo do kršenja granice. Međutim, poslije dodatnih konzultacija potvrdili su da se upad dogodio "na vrlo niskoj visini, teškoj za presretanje radarom".

Bjelorusko ministarstvo obrane je u objavi na Telegramu navelo da se Varšava predomislila o incidentu "nakon savjetovanja sa svojim prekomorskim gospodarima". "Ova izjava nije potkrijepljena podacima iz Poljske. Bjelorusko ministarstvo obrane gleda na to u maniri 'bapske priče' i napominje da helikopteri Mi-8 i Mi-24 nisu kršili granicu", poručili su.

Putin optužio Poljsku da gaji teritorijalne pretenzije prema Bjelorusiji

Ljudi koji žive oko sela Białowieża na istoku Poljske, blizu granice s Bjelorusijom, na društvenim mrežama su progovorili o incidentu prije nego što je poljsko ministarstvo obrane izdalo svoje priopćenje. Inače, Bjelorusija je dopustila ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da koristi njezin teritorij za početak invazije na Ukrajinu, ali Lukašenko nije angažirao vlastite snage u ratu.

Bjelorusija ima dugu povijest neprijateljstva s Poljskom, kao i Rusija. Putin je prošli tjedan optužio Poljsku da gaji teritorijalne ambicije prema Bjelorusiji i najavio da će svaki napad na svog susjeda smatrati napadom na samu sebe.

Ranije jučer, Lukašenko je Poljskoj podrugljivo kazao da mu treba zahvaliti što drži pod kontrolom Wagnerove plaćenike koji su sada stacionirani u Bjelorusiji nakon neuspjele pobune protiv Kremlja prošlog mjeseca.