Poljoprivredniku iz sela Štefanec pored Čakovca netko je s polja ukrao tonu luka, pišu hrvatski mediji.

Tihomir je sa suprugom izorao luk i ostavio ga da se suši. Kada su se za dva dana vratili, luk je nestao.

"Tužan jesam, tko ne bi bio. Orete na njivi i onda netko dođe, samo kupi. Gotov proizvod. Nit orao nit kopao. Vide se baš po gredici od kombija kako se vozio po zemlji, po luku, bez srama", rekao je on za Index.hr.

Obitelj koja živi samo od poljoprivrede posadila ga je u rujnu i 10 mjeseci kasnije, sav trud i rad je završio kod drugog. Kao i nekih desetak tisuća kuna.

Luk je trebalo da ode za Dalmaciju zajedno s lukom koji su uspjeli ranije da poberu. Tihomir smatra da je njihovo polje "snimljeno".

"Čim smo mi odorali, odmah su počele krađe. To valjda nije za osobne potrebe, nego se prodaje dalje. Dobiva gotov proizvod, a mi se mučimo tu", objašnjava Tihomir.

Lopovi su ovo polje posjetili već drugi put. Prvi put su odnijeli pola tone luka, a sada su kombijem ušli unutar i čak su i birali veće glavice, a ostavljali manje.

I s drugih međimurskih njiva i vrtova nestaju i krumpiri, tikve, krastavci… Policija tvrdi da počiniteljima ne može ništa ako ih ne ulovi dok kradu.

"Međutim, ako vi zateknete kombi koji na putu prevozi poljoprivredne proizvode, vrlo je teško dokazati da su ukradeni. Luk je luk. Imali smo slučajeve gdje su se pripremili, otišli su, kupili na nekakvom OPG-u 500 kilograma krumpira, imali su račun i nakon toga su iduće dvije ili tri nedjelje krali krumpir. Uvijek su imali isti račun", objasnio je Krešimir Jurčević, načelnik Policijske postaje Čakovec.