Poljoprivrednici iz cijele Bosne i Hercegovine 4. svibnja će blokirati granične prijelaze, ako do ovog datuma Vijeće ministara ne uvaži njihov zahtjev za uvođenje prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa iz zemalja Europske unije, na period od dvije godine.

Vijeće ministara jučer je četvrti put odbio zahtjeve poljoprivrednika. “Za” su glasali ministri iz Republike Srpske, a protiv ministri iz Federacije BiH.

Za razliku od ministara poljoprivrednici iz oba entiteta su jedinstveni. Zaštitne mjere su, smatraju, jedini način da se očuva domaća primarna proizvodnja. Ako vlasti ovo ne shvaćaju i ne razumiju, slijede prosvjedi, piše BHRT.
 

STOJAN MARINKOVIĆ, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS

„Ukoliko na sljedećoj sjednici Savjeta ministara ne budu usvojeni naši zahtjevi po pitanju zaštite domaće proizvodnje, bit ćemo prinuđeni da izađemo i blokiramo granične prijelaze“.

NEDŽAD BIĆO, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH

„Sramno je što rade i od ovog naroda i od poljoprivrednika, da ne mogu usuglasiti neke stavove godinu dana. Ovo je sramota“.

Odluku kolega iz Federacije BiH da ne podrže zaštitne mjere lošom je ocijenio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac. Dodao je da se na ovaj način pogoduje isključivo uvoznom lobiju, ali i da se na mala vrata pokušava progurati formiranje Ministarstva poljoprivrede na državnom nivou.

STAŠA KOŠARAC, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

„Ja mislim da oni trebaju da prestanu da sanjaju da će biti zajedničko ministarstvo poljoprivrede“.

 Predstavnici desetak udruženja poljoprivrednika iz RS sastali su se danas s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom od koga očekuju da u idućem tjednu pokuša izvršiti svojevrstan pritisak na Savjet ministara.

MILORAD DODIK, predsjedavajući Predsjedništva BiH

„Još nismo usvojili proračun BiH. Možda će to biti prilika da pokažemo svoj odnos prema proračunu jednako kao što oni pokazuju odnos prema zaštitnim mjerama“.