Ministar vanjskih poslova u novoj poljskoj proeuropski orijentiranoj vladi rekao je kako bi želio da njemački čelnici na "kreativan" način razmisle o kompenzaciji Poljske za ogromne gubitke koje je zemlja pretrpjela tijekom Drugog svjetskog rata, piše Associated Press.

Zahtjev je uvelike ublažen u odnosu na zahtjev prethodne poljske desničarske vlade, koja je tražila 1.3 bilijuna eura odštete za invaziju i okupaciju od 1939. do 1945. Njemački dužnosnici dosljedno tvrde da je pitanje odštete riješeno prije nekoliko desetljeća, iako Berlin priznaje svoju povijesnu odgovornost,

Poljski ministar vanjskih poslova Radek Sikorski govorio je na zajedničkoj konferenciji za novinare u Berlinu sa svojom njemačkom kolegicom Annalenom Baerbock prije njihovih razgovora o poboljšanju bilateralnih odnosa koji su bili zategnuti pod prethodnom vladom Poljske.

Varšava tvrdi da je odustala od odštete pod pritiskom Sovjeta

"Također ću zamoliti ministricu da nagovori njemačku vladu da razmišlja na kreativan način o pronalaženju oblika kompenzacije za te ratne gubitke", kazao je Sikorski govoreći o projektu obilježavanja stradanja Poljske u Berlinu. Nije iznosio dodatne detalje.

Baerbock je rekla da "suočavanje s patnjom milijuna ljudi koju je Njemačka donijela Poljskoj ostaje vječni zadatak". Nije se izravno osvrnula na zahtjeve za odštetom. Poljska je tijekom nacističke okupacije izgubila oko 6 milijuna svojih građana, od toga su polovica bili Židovi.

Zemlja je također pretrpjela ogromnu štetu što se tiče industrije, infrastrukture i kulturne baštine. Njemačka inzistira na tome da je pitanje odštete riješeno odlukama donesenim u vrijeme komunizma, kada je Varšava odustala od traženja odštete. Poljska ističe da je u to vrijeme bila pod dominacijom Sovjetskog Saveza, pa je deklaracija donesena pod pritiskom Moskve i nije bila pravno obvezujuća.