I svjetski mediji pišu o ishodu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Ugledni Politico tako piše kako su HDZ i SDP vodili tijesnu utrku te kako ishod izbora neće okončati političku neizvjesnost u Hrvatskoj.

S obzirom da ni HDZ, ni SDP nemaju dovoljno glasova kako bi sami formirali Vladu, zemlju čeka nova runda intenzivnih pregovora oko sastavljanja većine.

Mogući su i novi izbori, piše Politico, no, u tom slučaju će Hrvatska definitivno biti na gubitku zbog negativnih posljedica odgađanja reformskog programa koji bi trebao potaknuti hrvatsku ekonomiju nakon šest godina recesije, dodaje se.

Ističe se i kako je Živi zid iznenađenje ovih izbora, no i da je rezultat te stranke indikator razočaranja Hrvata HDZ-om i SDP-om te njihovim kampanjama.

"Kao i ranije, jedina smislena koalicija bila bi velika koalicija", rekao je jedan visoki izvor iz HDZ-a za Politico, dodajući kako se "većina političkih analitičara slaže da su novi izborni realnija mogućnost od velike koalicije".

Samo velika koalicija bi bila stabilna

Navodi se i kako je bivša Vlada zaoštrila odnose sa susjednom Srbijom te kako se očekuje da nova Vlada zauzme umjereniji stav.

"Iako je umjereniji u diskursu te zastupa više europski orijentiran pristup, već i same izlazne ankete pokazuju kako je Plenković uspio okupiti HDZ-ove birače centra ali i žestoke desnice, i sve to bez pomoći koalicijskih partnera radikalne desnice", navodi Luka Orešković, partner u konzultantskoj i investicijskoj kompaniji Spitzberg.

"U skladu s EU trendovima, protestni glasovi su opet dobili preko 15 posto ukupnih glasova, koji su sada podijeljeni između MOST-a i Živog zida. Upravo zbog toga put do okupljanja većina bit će veoma zahtjevan za bilo koju od dvije velike opcije, osim u slučaju velike koalicije", dodaje.

Ipak, Politico u zaključku piše kako su političari s obje stranke političkog spektra u razgovoru za taj medij potvrdili da je najvjerojatniji ishod izbora nova Vlada HDZ-a i MOST-a, zajedno sa strankom Milana Bandića i manjinama.