Prijedlog da se u Sloveniji nakon 13 godina zakonske zabrane ponovo dopusti prodaja alkohola tijekom održavanja sportskih priredaba podijelio je struku i političare, a slovenski parlament o tome bi se trebao očitovati idućeg tjedna.

Po zakonu koji je na snazi od 2003. godine na sportskim terenima i u objektima žestoka pića, vino i pivo ne smiju se nuditi ni konzumirati jedan sat prije početka sportskog natjecanja i tijekom trajanja priredbe, a u slučaju kršenja predviđene su visoke kazne prekršiteljima i organizatorima sportskih priredaba.

Ukidanje ovog zakona predložio je zastupnik Jani Moederndorfer iz stranke bivše premijerke Alenke Bratušek, koji je ujedno i predsjednik košarkaškog kluba Union Olimpija.

"Apsurdno je da se na utakmici ne smije prodavati pivo, a naš je sponzor pivovara", kazao je Moederndorfer u razgovoru za televizijsku postaju POP-TV te upozorio na sve lošije financijsko stanje mnogih sportskih klubova, što bi se popravilo ako bi organizatori smjeli prodavati vino i pivo.

S njime se slaže i predsjednik slovenskog nogometnog saveza Aleksander Čeferin. Po njegovim riječima, tako drastično zabranu točenja alkohola na sportskim terenima, osim Slovenije, u Europskoj uniji imaju još samo Španjolska, Rumunjska i Hrvatska. Osim toga, zagovornici zakonske promjene tvrde da zabrana koja se tumačila zdravstvenim razlozima nema učinka jer je alkoholizam širi društveni problem pa je Slovenija sa potrošnjom od desetak litara čistog alkohola po stanovniku još uvijek na vrlo visokom petom mjestu u Europskoj uniji.

S ublažavanjem zakonske zabrane slaže se većina parlamentarnih stranaka, ali ne i medicinska struka.

Bivši ministar zdravstva Dušan Keber zauzima se da zabrana ostane. Po njegovim je riječima apsurdno dokazivati da zabranu treba ukinuti jer nema učinka na smanjivanje potrošnje alkohola jer bi se tako moglo tražiti i zabranu zakona koji ne dopuštaju krađu budući da se još uvijek krade. Keber kaže da je žalosna situacija u kojoj klubovi navode da je njihov opstanak ovisan o prodaji alkoholnih pića.